Kalan yemekleri ısıtıp bir sonraki öğünde yiyoruz. Hatta "günlük yemek yerim ısınan yemek yemem" diyen eşleri de "huysuz" olarak nitelendiriririz. Oysa bazı yiyecekler resmen tehlike saçıyormuş da Onlar doğrusunu yapıyormuş bilmeden...Yapılan araştırmalar Onları haklı çıkaran cinsten.
Gelin hasta olmamak için biz de araştırmalara kullak verelim. Allah muhafaza hastanelik bile olabiliriz. Yıllarca yedik birşey olmadı demeyin, sonuçları uzun vadede kendini gösteriyormuş. Sağlık riske atılmaz!!!
Zaten uzmanlar her daim taze pişirilmiş yemeğin daha sağlıklı olduğunu söylüyorlardı.Biz nedenini öğrenelim.
Peki neden ısıtılan pirinç bu kadar tehlikeli?
Pişmemiş pirinç, gıda zehirlenmesine neden olabilecek bakteri olan Bacillus cereus sporlarını içerir. Pirinç pişirildiğinde de sporlar hayatta kalabilir. Pirinç oda sıcaklığında bekletilirse sporlar bakteriye dönünüp bakteriler kendini çoğaltıp kusmaya veya ishale neden olan toksinler (zehirler) üretir.
Araştırmalara göre bakteriler oda sıcaklığında 20 dakikada sayılarını katlayabiliyorlar.O kadar hızlı yani. Biz farkına varmasakta vücudumuza aldığımız bakterilerde hastalıkların tetikleyicisi oluyor. Yani pişmiş pirinç ne kadar uzun süre oda sıcaklığında kalırsa, bakteri veya toksinlerin pirinci yemeyi güvensiz hale getirme olasılığı o kadar yüksek.
Gıda zehirlenmesinin belirtileri
Bacillus cereus bakterisi içeren pirinci yerseniz, hasta olabilirsiniz ve yaklaşık 1 ile 5 saat sonra kusma veya ishal yaşayabilirsiniz. Semptomlar nispeten hafiftir ve genellikle yaklaşık 24 saat sürer.
Pilavı güvenli bir şekilde servis etmenin ipuçları
✔️ İdeal olarak, pirinci pişirilir pişirmez servis edin.
✔️ Bu mümkün değilse, pirinci olabildiğince çabuk soğutun (ideal olarak 1 saat içinde).
✔️ Yeniden ısıtılıncaya kadar pirinci buzdolabında 1 günden fazla bekletmeyin.
✔️ Pirinci yeniden ısıtırken, her zaman tamamen sıcak olup olmadığını kontrol edin.
✔️ Pirinci bir defadan fazla yeniden ısıtmayın.
Tabiki bu sorun tek pişen pilavda değil. Aynı şekilde artan çorbalar, kızartmalarda yumurta salatası için de geçerli.
Aslında burada yapacağınız en doğru şey BARDAK AYARINI KAÇIRMAMAK "KENDİMİZE GÖRE YAPMAK"