Diş hassasiyetinin en yaygın 4 nedeni

Birçok insan diş hassasiyetinden mustariptir. Soğuk havalar, özellikle diş hassasiyeti sorunlarıyla uğraşıyorsanız, dişlerinizde ağrılara neden olabilir. Peki diş hassasiyetinin nedenleri nelerdir, nasıl geçer, tedavisi nasıl olur?

Çoğu hassasiyet kendi kendine geçer. Bununla birlikte, uzun süreli diş hassasiyeti yaşıyorsanız, bu daha büyük bir sağlık sorununun işareti olabilir. Dişlerinizde 2-3 günden uzun süren aşırı hassasiyet varsa, diş hekiminize başvurmanız önemlidir.

Diş hassasiyetinin nedeni kişiden kişiye değişse de, hemen hemen her zaman aşınmış diş minesi nedeniyle açığa çıkan dentin yüzeyi bu duruma sebep olur. Diş minesi, dişlerinizin iç tabakasını (dentin) koruyan katmandır. Diş minesi aşındığında, hassas dişleri sıcak ve soğuktan koruyacak hiçbir şey kalmaz.

Diş Hekimi Pertev Kökdemir, diş minesinin kaybedilme sebeplerini ve çözüm önerilerini şu şekilde sıraladı.

YANLIŞ FIRÇALAMA VEYA SERT FIRÇALAMA

Çok sert bir diş fırçası kullanmak dişlerinize gereksiz baskı uygulayabilir. Çok kuvvetli fırçalamak diş minesini aşındırabilir ve dentini açıkta bırakabilir. Orta sert diş fırçasıyla dairesel hareketler yaparak ve çok baskı uygulamadan dişlerinizi fırçalamak aşınmayı azaltacaktır.

DİŞ PLAĞI BİRİKMESİ VE DİŞ ÇÜRÜMESİ

Plağı etkili bir şekilde temizlemezseniz, sertleşerek tartar oluşturabilir ve diş çürümesine katkıda bulunarak dentini daha fazla açığa çıkarabilir. Günde iki kez fırçalamak, günde bir kez diş ipi kullanmak ve düzenli diş temizliği için diş hekiminizi ziyaret etmek çok önemlidir.

DİŞ GICIRDATMA

Diş gıcırdatma nedeniyle oluşan sürtünme, minenizi aşındırabilir ve basınç, daha sonra bakteri ve enfeksiyonları çekebilecek çatlaklara neden olabilir. Ortaya çıkan çatlakları ve dentin yüzeyini kapatacak nitelikte diş macunu kullanmak ağrınızı ve sızlamanızı ortadan kaldırabilir.

DİŞ ETİ HASTALIĞI

Tartar oluşumu dişlerinize ve diş etlerinize zarar verir. Zamanla diş etleriniz iltihaplanabilir ve enfekte olabilir, sonunda diş etleriniz çekilebilir. Açığa çıkan kök yüzeyi korumasızdır ve soğuk havada nefes alış verişimizden ve farklı sıcaklıklardaki yiyecek ve içeceklerden etkilenebilir. Eğer açığa çıkan kök yüzeyi çok büyük değilse bu yüzey dolgu ile kaplanabilir. Ancak daha büyük yüzeyler açığa çıkmışsa porselen diş ile korunmaya alınabilir.

NELER YAPMALI

Diş hassasiyetini azaltmak ve gülüşünüzü sağlıklı tutmak için düzenli kontrol ve diş taşı temizliği için diş hekiminizi ziyaretlerinizi ihmal etmeyin. Hassasiyet giderici diş macunu kullanabilirsiniz. Gece dişlerinizi gıcırdatıyorsanız gece plağı ile uyuyun.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Haberler Haberleri