İsot, tarçın, kekik, karabiber, kırmızı biber, kimyon, nane, zerdeçal, köri ve sumak başta olmak üzere baharatlar, mutfaklarımızın baş tacı.
Et, tavuk, balık, tatlı, çorba vs. hemen her şeye yakışan bir baharat var.
Kaliteli, doğal ve işlem görmemiş baharat kullanarak hem daha sağlıklı yemekler yapabilir hem de daha lezzetli yemekler hazırlayabiliriz.
Peki bu kadar sık kullandığımız baharatları alırken nelere dikkat etmeliyiz?
- Baharatı bildiğiniz yerden alın. Nemli ya da güneşli ortamda satılan baharatları satın almayın.
- Paketteki baharatların son kullanma tarihini kontrol edin.
- Kısa sürede tüketebileceğiniz miktarda satın alın.
- Baharat alırken rengini ve kokusunu kontrol edin. Canlı ve keskin koku baharatın taze olduğunu gösterir.
- Mümkün olduğu kadar evde kendiniz öğütün. (Özellikle karabiber gibi baharatları)
- Baharatları buzdolabında cam kavanozda ağzı kapalı bir şekilde muhafaza edin.
- Özellikle karabiber, kırmızı biber alırken özellikle dikkat edin. Karabiber havayla temas ederek nemi için çeker, bu yüzden taze karabiber alıp evde öğütün. Aynı şeklde hileli baharatlardan biri de kırmızı biberdir. Kırmızı bibere de kremit tozu, boya gibi maddeler ekleyebiliyorlar. Evde kendiniz toz haline getirin.