Antibiyotik kullanırken aman dikkat! Sakın bunları yemeyin!

Antibiyotikler, bakterileri öldürerek ya da üremesini durdurarak çalışan ilaçlardır. Bu nedenle sadece bakterilerin sebep olduğu hastalıklarda kullanılır, virüslere etki etmez. Antibiyotik kullanımı sırasında mide bulantısı, ishal, şişkinlik, hazımsızlık, karın ağrısı ve iştah kaybı gibi yan etkileri azaltmak için beslenme her zamankinden daha da önemlidir. Sizler için antibiyotik kullanırken nasıl beslenmeniz gerektiğinini araştırdık. Buyrun yazımıza...

Kişinin bağırsağında yaşayan trilyonlarca bakteri ve diğer mikroorganizmalar bağırsak mikrobiyomu olarak adlandırır.

Antibiyotikler bakterilerle savaşıp mikrobiyomdaki bakteri dengesini bozabilir.

Bağırsak mikrobiyomu, sindirim sisteminin çalışmasını sağlar ve bağışıklık sisteminin viral enfeksiyona karşı savunmasına yardımcı olur.

Antibiyotikler bakteri dengesini bozduğunda, kişi mide bulantısı veya ishal gibi yan etkiler yaşayabilir. Bir antibiyotik tedavisi sırasında ve sonrasında probiyotik ve prebiyotik tüketmek, bağırsaktaki bakteri dengesini yeniden sağlamaya yardımcı olabilir.

Probiyotikler

Probiyotikler, genellikle "sağlıklı bakteri" olarak bilinen canlı mikroorganizmalardır.

Antibiyotiklerin şişkinlik ve ishal gibi bazı yan etkilerini azaltmaya yardımcı olabilirler.

Probiyotikler ve antibiyotiklerle ilgili araştırmalar hala sonuçsuz olsa da, araştırmalar probiyotik almanın antibiyotikle ilişkili ishali önlemenin güvenli bir yolu olduğunu göstermektedir.

Antibiyotikler, probiyotiklerdeki faydalı bakterileri öldürebilir, bu nedenle ikisini birkaç saat arayla almanız önerilir.

Bir antibiyotik kürünü bitirdikten sonra, bir probiyotik karışımı almak da mikrobiyomdaki dengeyi yeniden sağlamaya yardımcı olabilir.

Prebiyotikler

Prebiyotikler, bağırsak mikrobiyomunda yaşayan faydalı bakteriler için besindir.

Faydalı bakterileri antibiyotik almadan önce ve sonra beslemek, bağırsağa dengeyi geri getirmeye yardımcı olabilir.

Bazı yiyecekler düşük düzeyde prebiyotik içerir, örneğin:

  • Soğan
  • Sarımsak
  • Muz
  • Kudüs Enginarı

Üreticiler bazen yiyeceklere prebiyotikler ekler, örneğin:

  • Yoğurt
  • Bebek Maması
  • Ekmek

Prebiyotikleri gıda etiketlerinde şu şekilde görebilirsiniz:

  • galaktooligosakkaritler veya GOS
  • fructooligosaccharides veya FOS
  • oligofruktoz veya OF
  • hindiba lifi
  • inülin

Prebiyotiklerin çoğu besin lifidir ve çok fazla mikarda tüketilirse gaz veya şişkinlik yapabilir.

Fermente gıdalar

Fermente gıdalar, faydalı bakteri kaynaklarıdır. Tüm fermente gıdalar mikroorganizmalar içerir, ancak bazı ısı veya filtreleme işlemleri faydalı bakterileri öldürebilir.

Lahana turşusu veya turşu gibi fermente sebzeler kavanozlarda ve oda sıcaklığında saklanarak canlı kültür içermez.

Mikroorganizmalar herhangi bir pişirme işleminde hayatta kalamaz, bu nedenle ekşi mayalı ekmek gibi yiyeceklerde bulunmazlar.

Bu organizmaları içeren yiyeceklerin etiketlerinde genellikle "canlı ve aktif kültürler" bulunur.

Yoğurt, turşu fermente gıdalara örnek olarak verilebilir.

K vitamini

Antibiyotikler, bakterilerle savaşır. Bazı bakteriler ise vücudun kanın pıhtılaşması için ihtiyaç duyduğu K vitamini üretirler.

Antibiyotiklerin K vitamini seviyeleri üzerindeki etkisini azaltmak için şunları yiyebilirsiniz:

  • Lahana
  • Ispanak
  • Şalgam
  • Maydanoz
  • Brüksel Lahanası

Lif

Lif bağırsaktaki faydalı baktarilerin büyümesini uyarır. Antibiyotik alırken yüksek lifli gıdaları tüketmekten kaçının. 

Bununla birlikte, antibiyotik tedavisi bittikten sonra mutlaka yüksek lifli yiyecekler tüketin.

Lif açısından zengin yiyecekler şunları içerir:

  • Enginar
  • Muz
  • Çilek
  • Fasulye
  • Brokoli
  • Mercimek
  • Fındık
  • Bezelye
  • Tam Tahıllar

Antibiyotik kullanırken bunlara dikkat edin.

  • Antibiyotikleri sadece bakterilerin neden olduğu hastalıklarda kullanın.
  • Antibiyotikler doktor kontorlünde reçete edilir. Doktorunuza düzenli kullandığınız ilaç varsa mutlaka bildirin.
  • Antibiyotik içeceğiniz saatlere dikkat edin.
  • Antibiyotik kullanırken bol su için
  • Greyfurt, greyfurt suyu gibi bazı besinler antibiyotiklerin etkinliğini bozar, bunlar vücudun parçalanmasını ve ilacın emilimini engeller.
  • Bazı araştırmalar, portakal suları gibi yüksek dozda kalsiyum içeren yiyeceklerin belirli antibiyotiklerin emilimini engelleyebileceğini göstermektedir.
  • Herhangi bir ilaç alırken alkolden de kaçının. 

Burada yer alan bilgiler, https://www.ncbi.nlm.nih.gov ve  https://www.nhs.uk adresi referans alınarak derlenmiştir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Haberler Haberleri