Prof. Dr. Canan Karatay, her fırsatta pek çok hastalığın şifasının zeytinyağı olduğunu dile getiriyor ve zeytinyağının anne sütüyle eş değerde olduğunu ifade ediyor.
Gelin hep birlikte bu kadar değerli ve sağlıklı olan zeytinyağını nasıl saklayacağımızı öğrenelim.
ZEYTİNYAĞI NEREDE SAKLANIR?
- Zeytinyağı için ideal oda sıcaklığı 18 derecedir.
- Zeytinyağını dda sıcaklığında ve ağzı sıkı bir şekilde kapalı olarak saklayın.
- Işık ve nem almayan yerde muhafaza etmek önemlidir. Işık, nem, oksijen, su zeytinyağının kalitesini bozar.
- Zeytinyağını buzdolabına koymayın. Zeytinyağı 5-6 derece sıcaklıkta katılaşır. Oda sıcaklığına tekrar çıkarıldığında eski görüntüsünü almasına rağmen soğuktan dolayı kapağında oluşan su damlacıkları yağın içerisine damlar ve acılaşmaya neden olabilir.
SAKIN BURAYA KOYMAYIN
- Direk gün ışığına maruz bırakmayın.
- Ocağın, tüpün yakınına kesinlikle koymayın.
ZEYTİNYAĞI NE KADAR SÜRE TAZELİĞİNİ KORUR
- Zeytinyağının raf ömrü 2 yıldır. Daha fazla bekleyen zeytinyağında bozulma meydana gelmez, fakat hem rengi hem aroması değişir.
ZEYTİNYAĞI HANGİ KAPLARDA MUHAFAZA EDİLİR
- Plastik kaplar tercih etmeyin.
- Koyu renkli cam şişeleri tercih edin.
- Teneke(tercihen laklı teneke), seramik ya da cam kutular kullanabilirsiniz.
AKLINIZDAN BUNU ÇIKARMAYIN: ışık, hava, sıcaklık, nem zeytinyağının düşmanlarıdır.