Monosodyum glutamat, yani kısaltılmış adı ile bilinen bir katkı maddesi var. Belki hiç duymadınız fakat E621 kodu ile paketli ürünlerde yerini alan bu madde, yediğimiz ve vazgeçemediğimiz bir çok üründe “lezzet artırıcı" olarak kullanılıyor.
Bazı gıda mühendislerinin “pırasayı bile hiç sevmeyen bir çocuğun yemeğine katsanız tabak tabak yedirir ” diyerek ne kadar lezzeti artırdığını ifade ettikleri bu madde, elbette lezzet artırıcı olarak masum kalmıyor.
Kısa adı MSG olan monosodyum glutamat, tükürük salgısını artırıyor. Hızlı hızlı yedirerek sık tüketme isteğini uyaran MSG, gıdanın lezzet özelliklerini güçlendiriyor. Tabi onun olduğu bir gıdayı yiyen beyin, aynı şeyi tekrar istediği için de bir çeşit bağımlılık yapıyor.
Fakat yapılan çalışmalar, MSG nin ne kadar zararlı olduğunu gözler önüne seriyor
Msg;
✔️ Kalp, beyin ve karaciğer de toksin oluşturuyor.
✔️ Obeziteye davetiye çıkarıyor.
✔️ Tümör gelişimini uyarıyor.
✔️ Çocuklarda büyüme hormonunu baskılıyor.
✔️ Doğurganlığı olumsuz yönde etkiliyor.
✔️ Anne karnında ki bebeğin gelişimi için zararlı olup, olumsuz etkiliyor
Peki bilmeden vücudumuza aldığımız bu madde, hangi ürünlerde kullanılıyor?
✔️ Tavuk suyu bulyon
✔️ Et bulyon
✔️ Cips
✔️ Noodle
✔️ Köfte harçları
✔️ İşlenmiş her türlü et
✔️ Soya sosu
✔️ Baharat ceşnileri
✔️ Hazır çorbalar
✔️ Hazır soslar
Bu ürünlerde özellikle bulundurulan MSG, zaman içerisinde vücutta hasara yol açabiliyor. Bu nedenle E621 kodunu aldığınız paketli ürünlerde mutlaka kontrol etmeyi unutmayın.