ABD ve Avrupa'da karantina süreleri düşürüldü!

Avrupa başta olmak üzere ABD dahil bir çok yerde Omicron sonrası karantina süreleri düşürülmeye başlandı. Hatta bazı ülkelerde aşılılar için karantina hiç uygulanmamaya başladı. Peki Türkiye'de nasıl olacak? Ülkemizde de karantina süreleri düşürülecek mi?

Omicron varyantı tüm dünyada hızla yayılırken, Avrupa kritik işgücü kıtlığı riski ile karşı karşıya. Ülkeler, enfeksiyonları kontrol altına almak ve hastaneleri korumak için zorunlu maske gibi sınırlama önlemlerini yeniden uygularken İngiltere, İspanya, İrlanda, Fransa ve Yunanistan gibi bazı Avrupa ülkeleri de enfekte kişiler için izolasyon sürelerini kısalttı.

Hükümet yetkilileri Yunanistan’ın, Avrupa’da enfekte insanlar için tüm zamanların en düşük seviyesi olan beş günlük karantinaya geçtiğini duyuran ilk ülke oldu. İngiltere ise Noel’den hemen önce enfekte insanlar için yedi günlük bir izolasyon dönemine geçti. İspanya, İrlanda ve Fransa da izolasyon sürelerini yedi güne indirirken, İtalya bir kişi aşılanmışsa yakın temaslılar için karantinayı rafa kaldırdı.

Avrupa’da enfeksiyon oranlarının artmasıyla birlikte ülkeler, virüsün yayılmasını sınırlarken hastaneleri ve temel kamu hizmetlerini de çalışır durumda tutabilecek araçlar arıyor. Birleşik Krallık Sağlık Güvenliği Ajansı, karantina süresinin azaltılmasının kısmen hayati hizmetleri ve tedarik zincirlerini kış boyunca koruma ihtiyacına dayandığını söyledi.

  • Peki ülkemizde de buna yönelik bir gidişat var mı?
  • Karantina süresi varyantlara göre revize edilmeli mi?
  • Temaslı kişiler ne kadar süre izole olmalı ve ne zaman test yaptırmalı?

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener ve Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Rıdvan Karaali Hürriyet'ten Gamze Kobal'ın sorularını yanıtladı.

Karantina süresinin ABD ve birçok ülkede düşürülmesinin Omicron varyantına özgü bir karar olduğunu vurgulayan Şener, “Virüs çok hızlı yayılıyor ve temizlenme de hızlı oluyor. Bunun yanı sıra sosyal hayatın devamı için de sürenin kısalması gerekli. Mesela ABD’de iç hat seferleri nerdeyse durdu, çünkü uçuş personeli hasta. Sağlık çalışanlarında da bir tıkanma var. Bu nedenler ile süre kısaltmak oldukça mantıklı.” dedi.

Şener, ülkemizde de buna yönelik bir düzenleme yapılabileceğini söyleyerek, “Bizde semptomu olan kişiler karantina süresi uzun olduğu için genelde test yaptırmaktan kaçınıyor. Bu sebeple de bulaşlar gizli hastalar aracılığıyla devam ediyor. Bu süreyi kısaltmak hastaları erken yakalama ve bulaş zincirini kırmak içinde anlamlı olabilir” açıklamalarında bulundu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Haberler Haberleri