Havucu sadece salatayla, turşuyla, yemekle eşleştiriyorsanız sıkı durun bu yazıyı okuduktan sonra fikriniz değişebilir! Uzmanlar; havucun köklerinden tohumlarına kadar sağlık ve güzellik açısından pek çok faydası olduğunu konusunda hemfikir. Peki en çok göz sağlığını iyileştirmesiyle ve kolesterolü düşürmesiyle ünlenen havucun saç köklerini güçlendirdiğini, nemlendirdiğini ve canlandırdığını söylesek... Gelin detayları hep birlikte öğrenelim.
Neden Havuç?
- Havuç; A, K, C, B6, B1, B3 ve B2 vitaminleri ve lif, potasyum ve fosfor gibi diğer besinler açısından zengindir.
- Havuç, saç derinizi iyileştirebilecek bir besin olan zengin bir A vitamini kaynağıdır.
- Havuç, saçı güçlendirir ve daha parlak yapar.
- Havuçtaki besinler saç derinizdeki kan dolaşımını iyileştirir.
Peki Havuç Yağının Saç İçin Faydaları Nelerdir?
- Saç köklerini uyarır
- Saç dökülmesini azaltır, kırıkları önler.
- Saç derisini nemlendirir.
- Saçın uzamasını sağlar.
- Saçtaki kepeği ortadan kaldırır.
- Saç derisinin nemini korur.
- Saç folikülü sistemini uyararak saçların daha güçlü olmasını sağlar. Özellikle ince telli saçlar için önerilen bir bakım yağıdır. Kırılgan ve ince telli saçlar güçlenecek ve uzamaya başlayacaktır.
- Havuç yağı birçok antibakteriyel özelliğe sahip olduğundan, çeşitli bakteri ve mantarlara karşı saçı korur.
Evde Havuç Yağı Nasıl Hazırlanır?
Evde havuç yağı yağmak isterseniz 1 adet havucu rendeleyin ve cam bir kavanoza koyun. Üzerini kaplayacak kadar zeytinyağı ilave edin. Bu kavanozu bir hafta boyunca karanlık bir yerde saklayın. Yağ portakal rengine döndüğünde yağı süzün ve temiz bir kaba aktarın.
Havuç Yağı Saça Nasıl Uygulanır?
Havuç yağını saç derinizle ve saç uçlarınıza masaj yaparak uygulayın. Havluyla sarıp 30 dakika bekleyin. Daha sonra şampuanla yıkayın. Saçınıza haftada en az iki kez havuç yağı ile bakım yaparak kısa sürede etkisi görebilirsiniz.
Taşıyıcı yağ ile kullanmak isterseniz 4 yemek kaşığı hindistancevizi yağı ya da üzüm çekirdeği yağında 4 damla havuç yağını karıştırıp saç derinize masaj yapın. Ardından saçınızı güzelce tarayın. 2 saat sonra saçınızı şampuanla yıkayabilirsiniz.
Kaynak: Byrdie, Stylecraze, Healthline