Maden Suyu İçerken Dikkat Edin! Besin Değerini Yok Etmeyin

Maden Suyu içerken dikkat etmeniz gereken tehlike! Bilinçsizce tüketilen maden suları sağlığınızı tehlikeye sokabiliyor. Peki ne yapalım, nelere dikkat edelim? diyorsanız işte cevabı...

Maden Suyu genelde oldukça faydalı bir sudur. Uzmanlar günlük 1 şişe içilen maden suyunun yararlı olduğunu söylemektedir. Bu içeriğimizde sizlerle maden suyu hakkında bilmeniz gereken bir çok şeyi sıraladık.

Nerdeyse 7'den 70'e herkes tarafından sevilerek içilen maden suyu çoğu zaman kahvenin yanında tercih edilse de yemeklerden sonra içilen en popüler içeceklerden biri.

Peki maden suyu nedir, neler içerir bir göz atalım

Maden suyu, yerin en derin katmanlarından çıktığı için mineral bakımından oldukça zengindir. Doğal olarak elde edildiği gibi, damıtılmış suya tuz eklenerek ve karbondioksitle havalandırılarak yapay olarak da yapılabilir.

Hem doğal hem de yapay maden suyunun besin içeriği büyük ölçüde değişse de tipik olarak aşağıdaki mineralleri içerir:

  • Kalsiyum karbonat
  • Magnezyum sülfat
  • Potasyum
  • Sodyum sülfat
  • Karbon dioksit
  • Hidrojen sülfit

Peki neden maden suyu içmeliyiz? Maden suyunun faydaları nelerdir?

Kalp Sağlığına Katkıda Bulunur

Son yıllarda yapılan çalışmaların birinde, maden suyu alımının kötü (LDL) kolesterol seviyelerini düşürdüğü ve iyi (HDL) kolesterol seviyelerini yükselttiği ortaya çıkmıştır. Yüksek kolesterol, kalp hastalığı ve diğer rahatsızlıklara yakalanma riskinizi artırdığından, maden suyu kalp sağlığı açısından oldukça yararlıdır.

Kan Basıncını Düşürür

2004 yılında yüksek tansiyon ve kalsiyum, magnezyum seviyeleri düşük olan hastalar üzerinde yapılan bir araştırma sonucunda, 4 hafta düzenli maden suyu alımından sonra bu kişilerin kan basıncında düşüş olduğu gözlemlenmiştir.

Kabızlığa İyi Geliyor

Hazımsızlık ve kabızlığı olan insanlar için düzenli maden suyu tüketimi tavsiye edilmektedir.

Maden suyu tüketirken nelere dikkat etmeliyiz?

Satın alırken içeriğindeki karbonat oranına bakın

Seçtiğiniz maden suyu yüksek oranda karbonatlıysa, karbonatlaşmadaki kabarcıklar şişkinlik de dahil olmak üzere mide rahatsızlığına neden olabilir.

Plastik şişedeki maden sularını tercih etmeyin

Plastiğin sağlığa zararlarını hepimiz biliyoruz. Tercihimiz cam şişelerden yana olsun. Cam her zaman en sağlıklı olandır.

Sade maden suyu tercih edin, aromalı şekerli maden sularından uzak durun

Aromalı maden suları; tatlandırıcı, şeker gibi katkı maddeleri içerir. Bundan dolayı hazır meyveli maden suyu içmeyin. Eğer aromalı maden sularından vazgeçemiyorsanız sevdiğiniz meyveleri direk taze halde maden suyunuza ilave edin.

Su gibi içmeyin

Herşeyde olduğu gibi maden suyu içerken de ölçülü olun. Suyun yeri ayrı, maden suyunun yeri ayrı.

İçtiğiniz miktara dikkat edin

Suyun maden suyu olarak etiketlenmesi için litre başına 1.500 miligram arasında toplam çözünmüş mineral içermesi gerekir. Satılan maden sularına bakıldığında mineral içerikleri epey değişkenlik gösteriyor. Bu nedenle direk önerilen miktar olmamakla birlikte uzmanlar her gün 1-2 adet maden suyunun yeterli olduğu görüşünde hemfikir.

Sodyum oranına dikkat

Fazla sodyum, kan basıncını yükseltir. Bu nedenle satın alırken sodyum oranı az maden sularını tercih edin.

Maden suyun bardağa dökmeyin

Maden suyunu kendi şişesinde için, bardağa dökmeyin. Bardağa dökmek, hem bulaşık makinesinden çıkan bardakların yeterince hijyene sahip olmamasından hem de maden suyunun bardağa dökülmesi sırasında gazın kaçmasından dolayı güvenli kabul edilmiyor.

Yemekten hemen sonra maden suyu içmeyin. En az yarım saat bekleyin.

Maden suyunun içerisindeki karbondioksit midede şişkinlik yaratabilir. Bu nedenle yemeklerin hemen öncesinde veya sonrasında tüketmek yerine yemekten en az yarım saat önce veya sonra içmeyi tercih edin.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Faydalı Bilgiler Haberleri