Sadece 1 Ay Kahve İçmeyi Bırakınca Vücutta Neler Oluyor

Kahve içmek tiryakilerin artık bir vazgeçilmezi olmuş durumda. Peki 1 ay boyunca kahve içmeyi bırakınca vücudumuzda ne gibi değişiklikler olur? İşte Türk Kahvesi tiryakilerini ilgilendiren haberimizin ayrıntıları..

Türk kahvesi veya diğer kahve türleri şimdilerde günümüzde en vazgeçilmez içeceklerden. Adım başı açılan kahveci dükkanları ve kahve makineleriyle biraz da ofis ortamında çalışanların sayısının artması dünyanın dört bir yanının kahve tiryakileriyle dolmasına neden oldu. Kahve tiryakisi olmak nasıl bir duygu en iyi bilenlerden biri de benim...

İçtiğiniz kahve, geceyi uykusuz geçirmenize ve sabah yorgun uyanmanıza neden oluyorsa artık bir karar vermenizin zamanı gelmiş demektir. Peki kahveyi bıraktıktan sonra sizi neler bekliyor? Vücudunuzda ne gibi değişiklikler yaşayacaksınız? Sizin için araştırdık.

Çoğu insan için kahve, yoğun iş temposu içerisinde uzun çalışma saatlerine eşlik eden bir arkadaş gibidir. Araştırmalar, küçük dozlarda kahve içmenin çeşitli sağlık yararları olabileceğini gösterse de; miktar arttıkça sağlığa zararları konusunda uzmanlar hem fikir.

Uzmanlara kulak verip bu alışkanlığınızı bırakmaya karar verdiniz diyelim. Peki sizi neler bekliyor hiç merak etttiniz mi? Belki de daha önceden "Bir ay kahveye ara verdim olanlar oldu" gibi cümleler beyninizde yankılanıyor ve önyargılarınız oluştu. Gelin doğrusunu öğrenelim.

Kafeinden vazgeçme fikri başlarda çılgınca gelebilir. Fakat uykusuz geçirdiğiniz ve yorgun bir günün sonunda belki de kafeine ara verme zamanınızın geldiğini düşünüp bırakmak isteyeceksiniz.

Makul dozlardaki kafein aslında kötü değil

Zararlarına geçmeden önce kabul edelim ki uygun dozlarda kafein almak aslında kötü değil. Hatta araştırmalara göre yeterli miktarda kafein almak kalp hastalığı, parkinson ve diyabet gibi sağlık sorunlarına karşı fayda bile sağlıyor.

Bu yüzden herşeyde olduğu gibi kafeinde de ölçülü tüketmek önemli.

Biz burada aşırı kahve tüketen, uykusuzluk ve yorgunlukla başedemeyenler için kahveyi bıraktıktan sonra yaşanacaklara bakacağız.

Kaygılı haliniz azalacak

Araştırmalar 150 miligram kafeinin (bu da küçük bir fincan kahve demek) kişilerde kaygıya neden olabileceğini söylüyor.

Ulusal Biyoteknoloji Bilgi Merkezi'ne göre kafein, kalp atışının hızlı olması, nefes almada güçlük ve panik gibi anksiyeteye bağlı semptomlara neden olabilir. Panik atak hastası iseniz veya anksiyeteye yatkınlığınız varsa kafein sizi daha savunmasız bırakabilir.

Daha fazla enerjik olacaksınız

Kafein, genellikle yorgun ve bitkin hissedildiğinde enerji sağlaması için kullanılıyor. Fakat zaman içerisinde devamlı içildiğinde beklenenin aksine daha fazla yorgun ve bitkin hissetmenizi sağlıyor.

Daha iyi ve kaliteli uyuyacaksınız

Günün geç saatlerinde bir bardak kahve içtiğinizde siz farkına varmasanız bile daha da uykusuz bir gece sizi bekleyecektir.

Uzmanlar kafeinin vücudu adrenalin ve kortizol pompalaması için uyardığını, uyanık tuttuğunu ve sempatik sinir sistemini harekete geçirdiğini söylüyor. Ve bu durum sadece daha geç uyumanıza neden olmakla kalmaz, aynı zamanda uyku düzeninizi de alt üst eder.

Kahve içmeyi bıraktığınızda daha kaliteli uyuduğunuzu ve daha dinç uyandığınızı göreceksiniz.

Başlarda baş ağrısı yaşayabilirsiniz, hazırlıklı olun

Kafein alışkanlığından kurtulmak istediğinizde en çok baş ağrısı yaşayacağınız korkusuna kapılabilirsiniz. Düzenli olarak kahve tüketen biriyseniz bile bu durum 10 gün sonra bitiyor merak etmeyin.

Daha gergin ve sinirli olabilirsiniz

Kahveyi bıraktıktan sonraki günlerde daha gergin ve sinirli hissetmeniz normal. Bu durum da 2 haftada kaybolacaktır, biraz zaman tanıyın kendinize.

Kilonuz muhtemelen pek değişmeyecek

Pek çoğumuz, kahve içmenin metabolizmayı hızlandırdığı ve kilo vermenize yardımcı olduğunu düşünüyoruz fakat araştırmalar kahve içen ve içmeyenler arasında metabolizma açısından büyük bir fark olmadığını söylüyor.

Burada önemli olan şey ne tarz bir kahve içtiğiniz aslında. Eğer şekerli kahve tüketenlerdenseniz kilo almanızı bile sağlayabilir.

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Faydalı Bilgiler Haberleri