Sağlık, Allah(c.c.)’un bize verdiği en büyük nimetler içerisindedir. İnsan, sağlıklı iken şükretmekten aciz olduğu bu nimetin hastalık anında farkına varır. Hastalıklar için öncelikle yapılması gereken, elbette uzman hekimlerle görüşmektir. Peygamber Efendimiz(S.A.V.) “Allah, şifasını vermediği hiçbir hastalık yaratmamıştır. Onu bilen bildi, bilmeyen de bilmedi” buyurmuşlardır(Buhari,Kader,4). Hadisi şeriften de anlayacağımıza göre, kainatta ki her canlının hastalığı için bir şifa kaynağı mutlaka vardır. Buradan yola çıkarak, hastalıklar için tedavi yollarına başvururken, manevi olarak ta duaya sarılmalıyız. Dua, en büyük silahımızdır. Tüm hastalıklar için okunacak tesirli duaları sizler için derledik.
PEKİ HASTALIKLAR İÇİN HANGİ DUALAR OKUNMALIDIR?
Hz. Âişe'den (R.A.) şöyle rivayet edilmiştir: "Hz. Peygamber (S.A.V.), hasta olan akrabalarının üzerine okuyarak sağ eliyle onları sıvazlar ve şöyle derdi:
Ezhibil-be'se rabben'nasi eşfi ve enteş'şafi la şifae illa şifauke şifaen la yugadiru sekame."
Anlamı:Bu hastalığı gider ey insanların Rabbi! Şifâ ver, çünkü şifâ verici sensin. Senin vereceğin şifâdan başka şifâ yoktur. Öyle şifâ ver ki hiç bir hastalık bırakmasın" (Buhârî, Merdâ, 20; Müslim, Selâm, 46; Ebû Dâvud, Tıbb, 18, 19).
Peygamber Efendimiz(S.A.V.) bir rahatsızlıkları olduğu zaman Felak ve Nas surelerini okur, kendi üzerine üfler ve onu eliyle üzerinden silerdi. Daha sonra da şöyle buyururlardı:
“Bismillahi Allahümme dâvini bi devaike veşfini bi şifaike ve ağnini bi fadlike ammen sivâk vahzer anni ezake."
ANLAMI: "Allah’ın ismiyle. Ey Rabbim! Beni kendi devân ile tedavi et, bana kendi şifân ile şifâ ver ve beni kendi fazlınla Senden başkalarından müstağni kıl ve beni ezalardan uzak tut "(Heysemî,180).
Bunun dışında yine Peygamber Efendimiz(S.A.V.) şöyle buyurdular:
Henüz eceli gelmemiş bir hastayı ziyaret eden bir mümin yedi defa: “Es-elullahil-azime rabbel arşil aziim en yeşfiyeke” (Büyük Allah’tan, büyük Arş’ın Rabbi Allah’tan sana şifâ vermesini istiyorum!9»” derse muhakkak afiyet bulur (Ebû Dâvud, Cenâiz, 8; Tirmizî, Tıbb, 32; İbn Hanbel, I, 239).
Tüm hastalıklar için okunması tavsiye edilen şifa salavatı ise şu şekildedir:
"Allâhümme salli âlâ Seyyidinâ Muhammedin tıb-bi'1-kulûbü ve devâihâ, ve âfiyet'eli'bdâni ve şifâihâ ve nûri'l-ebsâri ve zıyâihâ)."
ANLAMI: "Allahım! Kalblerin tıbbi ve şifası olan, bedenlerin afiyeti ve şifası olan, gözlerin nur ve ziyası olan efendimiz Muhammed (S.A.S.)'e rahmet et" demektir.
İnsan hastalık gelmeden sağlığın kıymetini bilemediği için, sağlıklı olmak üzere dua etmeyi ihmal edebilir. Peygamber Efendimiz(S.A.V.) bu konuda da bizlere en büyük örnek olarak, her daim dilimizden düşürmememiz gereken şu güzel duaları bırakmıştır.
"Allahümme ‘âfini fi cesedî ve ‘âfinî fî basarî ve’c‘alhü’l vârise minnî lâ ilâhe illâllahu’l-halîmu’l-kerîmu subhâne’llahi rabbi’l-‘arşi’l-‘azîm ve’l-hamdü li’llahi rabbi’l-‘âlemîn."
Anlamı: "Allah'ım! Bedenime sağlık ver, gözüme sağlık ver, sağlığı benim varisim kıl (son nefesime kadar beni sağlıklı eyle). Halîm ve kerîm olan Allah'tan başka ilah yoktur. Ulu arşın sahibi Allah'ı noksan sıfatlardan tenzih ederim. Her türlü övgü âlemlerin Rabbi Allah'a mahsustur."
Peygamber Efendimiz(S.A.V.)in şifa duası olarak okuduğu bir diğer dua ise şu şekildedir.
“Allahümme inni es elükel affe vel afiyete fidüünya vel ahirah”
ANLAMI: "Allah’ım.Senden dünya ve ahirette af ve afiyet dilerim."
Peygamber Efendimiz(S.A.V.) bu dua hakkında, “kim okursa Cenabı Hak amin demek için 70 melek görevlendirmiştir ” buyurmuşlardır.