Erik kurusu lezzetli, doyurucu aynı zamanda düşük kalorili bir atıştırmalıktır.Antioksidan bakımından zengin olan kuru eriğin araştırmalarla kanıtlanmış faydalarına bir göz atalım.
ZENGİN LİF KAYNAĞI
Kuru erik oldukça fazla lif içerir. 1 porsiyon erik kurusu yaklaşık 12.4 gr life sahiptir. Çok miktarda bağırsak dostu sorbitol içerdiği için kabızlıkla mücadelede tıpkı incir gibi davranır. Kronik kabızlığı olan kişiler üzerine yapılan araştırmada, 8 hafta boyunca günde bir porsiyon kuru erik yiyenlerin sindirim sistemlerinde rahatlama olduğu gözlemlenmiştir.
KALSİYUM KAYNAĞI
Kuru erik, iyi bir kalsiyum kaynağıdır. Uzmanlar kemik erimesine karşı günde 10 adet erik kurusunu tavsiye etmektedir. Bu aynı zamanda hasar görüş kemiklerin onarılmasına da fayda sağlayacaktır. Kuru erikte kemik ve kasların güçlenmesine yardımcı olan boron adlı mineralin bulunduğu araştırmalarla doğrulanmıştır. Düzenli olarak alındığında kemik erimesini engeller.
K VİTAMİNİ
Günlük K vitamini ihtiyacınızı karşılamak için kuru erik birebir. Bir porsiyon kuru erik, kan pıhtılaşması için önemli olan K vitaminin günlük önerilen alımının yüzde 129'unu karşılar. Araştırmacılar, yaşlı insanlarda K vitamini eksikliğinin osteoporoz ve ateroskleroz gibi belirli tıbbi durumlarla ilişkili olduğunu gösteriyor.
POTASYUM
Bir porsiyon kuru erik, vücudunuzun günlük ihtiyaç duyduğu potasyumun yüzde 36'sını içer. Potasyum, kalbin düzgün çalışmasını ve vücudunuzdaki sinir uyarılarının iletilmesini sağlamaya yardımcı olur. Ayrıca kemik sağlığını da olumlu yönde etkiler.
A VİTAMİNİ
Bir porsiyon kuru erik, günlük önerilen A vitamininin yüzde 27'i karşılar. Bu da eriği, göz sağlığı, iyi gece görüşübve korneayı korumak için iyi bir seçenek olarak karşımıza çıkarıyor.
C VİTAMİNİ
Kuru erik, iyi bir C vitamini kaynağıdır. İçerdiği C vitamini sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir ve hastalıklara karşı kalkan sağlar.
PORSİYONLARA DİKKAT!
Kuru eriğin, porsiyon olarak taze erikten daha fazla kalori ve doğal şeker içerdiğini unutmayın. Şeker hastası iseniz veya kilo probleminiz varsa porsiyonlara dikkat edin. Fındık ve az yağlı süt gibi düşük glisemik besinlerle birlikte tüketerek kan şekerinizi ve iştahınızı kontrol altına alabilirsiniz.