Son zamanlarda fazlasıyla gündemde olduğunu gördüğümüz, hatta tütsü yapılması için üretilen buhurdanlıkların büyük bir ilgiyle evlerde baş köşeyi almış olması dikkatlerinizden kaçmamış olsa gerek! Biz de sizin için konuyu enlemesine boylamasına araştırdık.
Tütsü yakma geleneği; esasen çok eski zamanlardan bu yana, özellikle kadınların uyguladığı ve nazara iyi geldiğine inanılarak yaptığı bir ritüel. Belk hatırlarsınız siz de...Sobaların evlerde fazlasıyla hakim olduğu zamanlarda, üzerine annemin attığı üzerlik tohumlarının kokusu hala burnumda benim. Şahsen ben, ne zaman bir bebek huysuzlansa veya evde tabak bardak gibi eşyalar sık kırılmaya başlasa, annemin hemen üzerlik tohumlarıyla tütsü yaptığını, hatta “üzerlik yüz binerlik, gitsin hastalık gelsin sağlık” gibi manilerle evde tütsüyü dolaştırdığını dün gibi hatırlıyorum. Peki geçmişten günümüze bu denli hayatımızda var olan tütsü yakmak gerçekten faydalı mıdır? Dinimizde yeri var mıdır? Tüm bu soruların cevaplarını merak ettim.
Öncelikle bilimsel açıdan ele alalım: Bir bitkinin tütsüsünü yakmak, yani onu yakarak çıkan buharı evde dolaştırmak, o bitkinin özelliğine göre fayda sağlamakta. Jourbal of Ethnopharmacology dergisinin yayınlamış olduğu “Tıbbi Tütsüler” başlıklı bir araştırma gösteriyor ki, tütsü yüz yıllardır bilinen ve oldukça faydalı bir uygulama. Aromaterapi konusunda çalışmalar yapan uzmanların da üzerinde sıklıkla durdukları ve bazı bitkilerin antiseptik özellikleri sebebi ile havada ki mikrobu temizlediği, bunun da ancak tütsü yaparak, yani o bitkinin yakılarak buharını evde dolaştırmakla mümkün olabileceği yönünde.
TÜTSÜ YAKMAK CAİZ Mİ?
Tütsü yakmanın caiz olup olmaması, hangi niyetle yapıldığına göre değişir. Eğer nazara karşı iyi gelsin, daha doğrusu nazardan korusun gibi düşüncelerle yapılırsa bu doğru olmaz. Çünkü yegane koruyucu Allah’tır. Ancak nazarla birlikte oluşan ağırlık, negatif hava dağılsın düşüncesi ile yapılabilir. Bütüncül tıp deyince ilk akla gelen isimlerden olan Aidin Salih, “Gerçek Tıp” adlı eserinde güzel kokularla yapılan tütsülerin meleklerin hoşuna gittiğini, habis ruhların ise rahatsız olarak uzaklaştıklarını dile getirmişlerdir. Burada bahsi geçen tütsü kesinlikle her yerde satılan, sentetik tütsü çubukları değil, bitkilerden yapılan tütsülerdir hatırlatma fayda var.
HANGİ BİTKİLERDEN TÜTSÜ YAPILIR
Tütsü yapmak için özellikle buhurdanlık ve benzeri bir kabınız olması lazım. Ama yoksa da üzülmeyin. Eskiden annelerimizin yaptığı gibi küçük bir tava da kolaylıkla işinizi görecektir. İçerisine, tütsüyü yapacağınız bitkiden bir tutam koyup, ocakta altını yakarak biraz bekletin. Dumanın çıkmaya başlayınca tavayı ocaktan alın ve evinizde gezdirin. Veya atmosferinin değişmesini istediğiniz odada, bir köşeye bırakabilir ve dumanının çıkması bitene kadar bekletebilirsiniz.
Hem madden, ham manen bir arınma olması için yapıyorsanız, adaçayı oldukça etkilidir. Yalnızca manevi bir arınma olsun derseniz de çörek otu, üzerlik tohumu, ak günlük gibi bitkiler işinize yarayacaktır.
İşin bir de psikolojik tarafı var..
Kokuların insan üzerinde ki etkisi bilinen bir gerçektir. Tütsü yapmak, negatif enerjiyi uzaklaştırıp havayı mikroplardan arındırmakla kalmıyor, aynı zamanda kişiyi de psikolojik açıdan rahatlatıyor. Pandemi nedeni ile evde olduğumuz ve virüslerle mücadele ettiğimiz bu günlerde, sizlerde tütsü yapmak için geç kalmayın!
Araştırması bizden uygulaması sizden :)