Bütün anne babaların çocuk yetiştirirken farklı hedefleri vardır. Kimisi en zeki, kimisi en çalışkan, kimisi en başarılı çocuk kendisinin çocuğu olsun ister. Çocuk yetiştirirken en büyük hedef, kendi duygularını tanıyan, duygularını yönetebilen bir birey yetiştirmek olmalıdır. Çünkü kendi duygularını tanıyan bir çocuk, duygu yönetimini öğrenir. Duygu yönetimi olan bir çocuk ve birey ise, hislerini rahatlıkla tanır, her hangi bir problem yaşadığında ise bu durumun kaynağını kolayca bulur. İşte bu duruma duygusal zeka diyoruz. Duygusal zekası yüksek olan bireyler ise, yüksek empati gücüne sahiptirler.
Yetişkin bir birey olduğunda, iç huzuru yakalayabilen insanlar, duygusal zekası yüksek insanlardan oluşmaktadır. Duygusal zekanın gelişmesi için, çocukluk çağlarında çocuğun bu yönünün geliştirebilir olması ise anne babaların en büyük avantajıdır. Özellikle okul öncesi dönemde yapılan bazı aktiviteler, çocuk için son derece faydalıdır.
Oyun çocuğun öğrenme ve kendini geliştirmede ki en büyük aracıdır.
Araştırmalar, Duygusal zekayı geliştirmeyi hedefleyen oyunları sürekli oynayan çocukların , geliştirici oyun oynamayan çocuklara oranla daha aktif bir zekaya sahip olduklarını göstermektedir
Çocuğunuzun özellikle okul öncesi dönemde duygusal zekasını geliştirmek sizin elinizde!!
Çocuğumun gelişmesini istiyorum. Fakat hangi oyunlar oynamalı, nasıl bir yol izlemeliyim diyorsanız işte size oldukça faydalı bir liste hazırladık..
Çocuğunuzun duygusal zekasını geliştirecek, aynı zamanda kaliteli vakit geçirmenizi sağlayacak en faydalı oyunlar;
Bardak etkinliği
Öncelikle 8 adet çay bardağını yan yana dizin. İçerisine her birinin azdan başlayarak çoğaltarak su koyun. Birinci bardakta en az su ikinci de ondan biraz daha fazla üçünde de biraz daha derken, su miktarını artırarak tüm bardaklara su doldurun. Daha sonra eline kaşık verdiğiniz çocuğunuzun hafif bir şekilde bardaklara kaşıkla vurmasını isteyin.
Başlangıçta kaşıkla bardaklara siz vurun. O sesi, suların etkisi ile oluşan müziğin tınısını işitmesini sağlayın. Daha sonra kaşığı çocuğunuza vererek onun vurmasını isteyin. Dilediği şekilde vurarak kendi melodisini oluşturmaya çalışmasına izin verin. Müzik, duygusal zekayı oldukça geliştiren en güzel araçlardan bir tanesidir.
Bu sesi dinle ve tahmin et
Elinize büyük bir torba alın. İçerisine evde ki küçük eşyalardan koyabilirsiniz. Mesela. TV kumandası, plastik tabak, kitap, oyuncak gibi. Bu sırada çocuğunuz torba içerisine ne doldurduğunuzu bilmemeli. Çocuğunuzun gözlerini kapatmasını isteyin. Daha sonra torbadan çıkardığımız her bir eşyaya elinize aldığınız bir kaşıkla vurun. Çocuğunuzdan bu sesin hangi eşyaya,( veya oyuncağa) ait olduğunu bilmesini isteyin.
Dinlemek, dikkat kesilmek işitsel zekayı ve aynı zamanda duygusal zekayı geliştiren etmenlerdendir.
Neyin sesi sen bul
Minik kutulara(içerisi iyice temizlenmiş şurup şişeleri olabilir) bakliyatlar koyun. Tabanında az miktarda bakliyat bulunan bu şişeleri hafifçe sallayın ve bu sesin hangi bakliyata ait olduğunu tahmin etmesini isteyin.
Çocuğunuzun gözlerini bağlayın veya kapattırın
Bir torbanın içine küçük oyuncakları, mutfakta bulduğunuz minik nesneleri koyun. Kavanoz kapağı, tesbih, anahtar gibi bir çok malzemeyi içine attığınız torbanın ağzını açın ve çocuğunuzdan torba içinden aldığı nesnenin ne olduğunu tahmin etmesini isteyin.
Konserve kutularından telefon yapın!
İki adet boş konserve kutusunun tabanını çiviyi çekiçle vurarak delin. İçerisine iki kutunun tabanından 6-7 metrelik ipi geçirin ve düğüm atın. Yaptığınız bu telefonun birini kendiniz alın, diğerini de çocuğunuza verin. Ve uzaklaşın... Daha sonra konuşun. Çocuğunuz sizin sesinizi duyunca heyecanlanacak ve bunun nasıl olduğunu anlamaya çalışacaktır. Duygusal gelişimde her duygunun hissedilmesi büyük önem taşır.
Kokladığın nesne hangisi?
Küçük kavanozların içerisine koku duygusunu yoğun yaşadığımız bitkilerden ve yiyeceklerden koyun. Kahve, sarımsak, karabiber, limon ,portakal, nane gibi.. Çocuğunuzun gözünü kapatmasını sağlayın ve tek tek kavanoz kapaklarını açarak koklatın. Ve kokladığı şeyin ne olduğunu bilmesini isteyin.
Gözlerinin farkına var!
Çocuğunuzun gözlerini kapatmasını sağladıktan sonra eline bir adet sopa verin. Oda içerisinde bir odadan diğerine bu şekilde gitmesini, bir yerlere çarpmamak içinde sopa ile kontrol etmesini anlatın. Daha sonra o bu durumda iken siz ona yol bulması için yardım edebilirsiniz. Aynı şekildedir siz gözlerinizi kapatarak sopa ile yürümeye çalışıp kendisinden yardım isteyebilirsiniz. Böylelikle hem görmenin farkındalığı artacak. Hem de empati duygusu gelişecek ve engelliler konusunda duyarlılık oluşacaktır.
Eksiği bul!
Yere serdiğiniz bir örtü üzerine bütün oyuncakları yerleştirin. Çocuğunuza çok dikkatli bir şekilde hepsine bakmasını söyleyin.. Bir kaç dakika sonra gözlerini kapatın ve bir iki nesneyi kaldırın. Daha sonra gözlerini açarak eksiği bulmasını isteyin. Bu şekilde sonuna kadar oynayabilirsiniz.
Doğada yürüyüş
Yanınıza aldığınız büyüteç ve çanta ile doğaya çıkın. Parkları, ağaçlık alanları gezerek ilginizi çeken kozalak, ağaç yapraklarını çanta içerisine toplayın.
Tek tek her biri üzerinde konuşarak, anlatarak, anlamlandırarak ne kadar muazzam yaratılışta oldukları üzerinde sohbet edin. Daha sonra eve getirdiğiniz yaprakları defter arasında kurutabilirsiniz
Kuş besleyin
Pencere önüne kuş yemi veya ekmek kırıntısı bırakın. Gün içerinde gelen kuşları izleyin ve bir canlının hayatına dokunmanın güzelliklerini konuşun. Duygusal zekâyı geliştiren en başlıca etken, empati ve farkındalıktır. Farkındalıklı bireyler ise, hem mutlu, hem de huzurlu bir yetişkin halinde hayatı yaşamaya devam eder, duygularını yönetebildiği için problemleri rahatlıkla çözebilirler.