Diyabet, dünya çapında milyonlarca insanı etkileyen kronik bir durumdur ve kan şekeri seviyelerini etkili bir şekilde yönetmek için dikkatli beslenme seçimleri gerektirir.
Diyabetik bir beslenmede yaygın olarak tartışılan gıdalardan biri, tam sağlık ve refah için önemli olan 10 temel amino asitten 9'unu içerdiği söylenen yumurtadır. Yumurtanın besleyiciliğinin etten daha iyi olduğu düşünülmektedir. Peki uzmanlar ne diyor? İşte gerçekler...
Yumurta bir çok temel besin maddesi sağlayan besleyici bir güç merkezi olarak kabul edilmektedir. Tek bir büyük yumurta yaklaşık 6,3 gram yüksek kaliteli protein, 78 kalori, 186 mg kolesterol, 44 IU D vitamini, 24 mikrogram folat ve 28 g kalsiyum içerir, bu da onu mükemmel bir protein kaynağı yapar. Ayrıca yumurta B12, B6 ve riboflavin gibi vitaminler ile demir ve çinko gibi temel mineraller açısından da zengindir.
DÜŞÜK KARBONHİDRAT İÇERİR
Diyabet hastaları için karbonhidrat alımını kontrol altında tutmak kan şekeri seviyelerini yönetmek için çok önemlidir. İyi haber şu ki, yumurtalar neredeyse hiç karbonhidrat içermez ve bu da onları düşük karbonhidratlı bir diyet için ideal bir seçim haline getirir. Bu özellik, kan şekeri seviyelerinde önemli dalgalanmalara neden olmadıkları için yumurtayı diyabetik yemek planına değerli bir katkı haline getirir.
Yumurta ve diyabet tartışılırken ortaya çıkan bir endişe, yumurtanın kan şekeri seviyeleri üzerindeki potansiyel etkisidir. Bununla birlikte, birçok çalışma yumurta tüketmenin diyabetli bireylerin çoğunda kan şekeri seviyelerini olumsuz etkilemediğini göstermiştir. Hatta bazı çalışmalar, yumurtanın insülin duyarlılığını artırabileceğini ve bunun da diyabet yönetimi için faydalı olduğunu göstermektedir. Uzmanlara göre, "Çeşitli çalışmalar, kaliteli ve yeterli miktarda doğal protein tüketiminin şeker seviyelerini dengelemeye yardımcı olduğunu kanıtlamıştır", bu nedenle olumsuz etkilemediğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Yumurtanın aynı zamanda yüksek bir tokluk değerine sahip olduğuna ve böylece şeker seviyelerini olumlu yönde etkileyebilecek herhangi bir akılsız tıkınmayı önlediği belirtilmekte.
İÇİNDEKİ KOLESTEROL NE OLACAK?
Tarihsel olarak yumurta tüketimiyle ilgili endişeleri artıran bir husus da kolesterol içeriğidir. Yumurta kolesterol içerir, ancak araştırmalar diyetle alınan kolesterolün çoğu birey için kan kolesterol seviyeleri üzerinde sınırlı bir etkiye sahip olduğunu göstermiştir. Amerikan Diyabet Derneği ve diğer sağlık kuruluşları artık orta düzeyde yumurta tüketiminin kalp sağlığını önemli ölçüde etkilemediğini kabul etmektedir.
Yumurta diyabetik diyetin değerli bir parçası olsa da, bireysel sağlık faktörleri ve diyet tercihleri dikkate alınmalıdır. Ortalama bir yumurta, önemli vitamin ve minerallerle birlikte yaklaşık 6 gm çok yüksek kaliteli protein içerir. Ancak yumurta akı ve yumurta sarısının besleyiciliği çok farklıdır. Yumurta beyazının yarısı kadar protein ve sadece 15 kalori içerdiğini bilmek pek çok kişiyi şaşırtacaktır. Bu nedenle, karbonhidrat alımını takip eden diyabet hastaları için yumurta beyazı tüketimi kesinlikle bir avantajdır.
Şeker hastaları için yüksek lifle birlikte gün boyu besin sağlayabilecek yumurta beyazından yapılmış bir kahvaltı öneriyor. Bu kahvaltı tarifinin karbonhidrat oranı da düşüktür. "3 çay kaşığı pişmiş yulaf alın ve 2-3 yumurta beyazı ve soğan, domates, dolmalık biber gibi doğranmış sebzeler, tadına bakmak için tuz ve 1-2 tutam karabiber tozu ile karıştırın."
Ayrıca diyabetli bireylerin yumurta sarısı tüketiminden kaçınarak ve haftada 2 kez ile sınırlandırarak kolesterol alımını azaltmalarını tavsiye edilmekte.
Sonuç olarak, yumurta diyabetli bireylerin diyetine besleyici bir katkı sağlayabilir. Yüksek kaliteli protein, temel vitaminler ve mineraller sunarken karbonhidrat oranı düşüktür. Yumurtayı diyabetik bir öğün planına dahil ederken ölçülü olmak ve kişisel sağlığı göz önünde bulundurmak çok önemlidir. Her zaman olduğu gibi, bireysel ihtiyaçlara ve sağlık hedeflerine en uygun diyeti oluşturmak için bir sağlık uzmanına veya kayıtlı bir diyetisyene danışılması tavsiye edilir.
Kaynak: Times Of India