Artık bütün sebze ve meyvelere her an ulaşabiliyoruz. Bu durum iyi mi kötü mü tartışılırken uzmanlar son noktayı koydu! Neden sebzeleri ve meyveleri mevsiminde tüketmemiz gerektiğini, hangi aylarda hangi sebze ve meyvelerin tüketilmesinin uygun olduğunu Sağlık Haberciniz ekibi olarak sizin için araştırdık
Şimdilerde her meyve ve sebzeyi tezgahlarda bulur hale geldik. Eskiden nerede istediğimiz sebze ve meyveyi hemen bulabilmek... Hepsinin mevsimini beklerdik olsa da yesek diye. Kışın ıspanak, karnabahar kokuları sararken mutfaklarımızı baharın gelmesiyle daha bir zenginleşirdi sofralarımız domates, enginar, bakla, çağla, çilek, patlıcan, erik, yenidünya...
Uzmanlar meyve ve sebzelerin mevsimine göre tüketilmesi konusunda uyarıyor. Ama neden her mevsim bu lezzetleri tatmayalım diyorsanız yazımızı okuduktan sonra kararı siz verin...
Mevsiminde tüketilen ürünlerin lezzeti kadar besleyiciliği de bir o kadar fazla. Brokolinin besin değeri üzerine yapılan bir araştırmada; sonbahar mevsiminde hasat edilen brokolinin ilkbahara göre iki kat daha fazla c vitamini içerdiği görüldü.
Ayrıca teknolojik imkanlar ile yıl boyunca meyve ve sebzeleri üretmek mümkün olsa da lezzetleri aynı olmuyor. Bu ürünler mevsim dışında yetiştirildiğinde erken toplanıp soğutma ve ısıtma işlemleri ile birlikte çeşitli kimyasallara maruz kalırlar. Ayrıca bazı ürünler raf ömrünün uzaması için yenilebilir film ile kaplanır. Yani siz meyve sebze yiyerek sağlıklı beslendiğinizi düşünürken aslında lezzetini ve besin değerini kaybetmiş yapay ürünler tüketmiş oluyorsunuz.
Ben mevsiminde meyve sebze tüketmek istiyorum derseniz işte size mevsimlerine hatta aylarına göre sebze ve meyveler:
KIŞ | |
Aralık | Kestane, balkabağı |
Ocak | Brüksel lahanası, pırasa, kereviz, greyfurt |
Şubat | Pırasa, kırmızı turp, pazı, mandalina, muz, kereviz |
İLKBAHAR | |
Mart | Pancar, limon, kuşkonmaz, turp, bakla |
Nisan | Enginar, havuç, bezelye, çağla, bebe havucu |
Mayıs | Çilek, patlıcan, domates, erik, arpacık soğanı, barbunya |
YAZ | |
Haziran | Enginar, taze patates, marul, taze fasulye, dolmalık biber |
Temmuz | Kiraz, vişne, karpuz, kayısı, taze sarımsak, mısır, kavun |
Ağustos | Mürdüm eriği, üzüm, bamya, dut, iç bakla |
SONBAHAR | |
Eylül | Taze ceviz, taze fındık, bamya, kabak |
Ekim | Armut, pırasa, karnabaIar, nar |
Kasım | Lahana, portakal, mandalina, ayva |
Mevsiminde, doğal ortamında yetişmiş ve olgunlaşmış lezzetli meyve ve sebzeyi tüketmek mi yoksa kimyasallar ile ısıl işlemlere maruz bırakılmış yapay ürünleri tüketmek m? Karar sizin…