İşte size mantar yemeniz için 6 neden
D VİTAMİNİ SAĞLARLAR
Mantarlar, yaygın olarak tüketilen gıdada yer almayan besin maddesi olan D vitamini sağlayan nadir gıdalardandır. Mantarlar UV ışığına maruz kaldığında bol miktarda D vitamini üretmektedirler.
TADI ETİ ANDIRIR
Mantarların tadı, beşinci tat duyusu olarak adlandırılan Japoncada 'lezzetli' anlamına gelen 'umai' ve 'tat' anlamına gelen 'mi' sözcüklerinden türetilen "umami" olarak tanımlanmıştır. Özellikle Portobella mantarları daha etli bir tada sahiptir, kültür mantarlarında ise bu tat daha hafif olarak hissedilmektedir. Portobella mantarları yurt dışında, etli burger için alternatif olarak sıkça tüketilen bir mantar çeşididir.
SELENYUM BAKIMINDAN ZENGİNDİRLER
Mantarlar, en zengin selenyum kaynaklarına sahip gıdalardan biridir. Vücudunuzda bir antioksidan gibi çalışan selenyum, hücreleri hastalıklara karşı koruyan bir mineraldir. Selenyum ayrıca bağışıklık sisteminde de rol oynar.
KIYMAYA KARIŞTIRILILAR
Etli tadı ve dokusu ve kıyma içinde kaybolma yetenekleriyle, kullandığınız kıyma miktarını azaltmak için mükemmel bir yoldur. Bu yöntemle tarifinizdeki kalori ve yağ miktarını da azaltabilirsiniz.
Yemek pişirirken şu oranları kullanabilirsiniz;
- Hamburger ve köfte: %25 mantar, %75 kıyma
- Sandviç: %50 mantar, %50 kıyma
- Makarna sosları:% 70 mantar ila% 30 kıyma
KİLO VERMEYE YARDIMCI OLABİLİRLER
Mantarların kalorisi son derece düşüktür. Bir porsiyonluk beş adet beyaz kültür mantarı sadece 20 kalori içerir. Appetite dergisinde yayınlanan bir çalışmada, öğle yemeğinde et yerine mantar yiyen kişiler, aldıkları kalori ve yağ miktarını azaltmakla birlikte, et yiyenler kadar tok oldular.
KOLAY ÜRETİLEN MAHSULDÜR
Mantarlar iç mekanlarda bile kolayca yetiştirilir, güneş ışığına gerek duymazlar ve çok az bir suyla büyüyebilirler. Bu yönleriyle oldukça çevrecidirler.