Sağlıklı ve kalıcı kilo vermek için beslenmek tek başına yeterli olmaz. Bazen yedikleriniz sizi tok tutmaktan öte sizi acıktırabilir. İşte sağlıklı beslenmede dikkat etmeniz gereken besinler...
Neden bazı yiyecekler, diğerlerinden daha fazla tokluk hissi verir?
Besinlerin içerisindeki protein, posa, lif, yağ miktarları tok tutma süresini doğrudan etkiler. Bu nedenle bazı yiyecekler daha uzun süre tok tutarken, bazıları yedikten kısa bir süre sonra bile açıkmanıza neden olur.
Tok Tutan Yiyecekler
Patates
Patates besin değeri açısından oldukça zengin bir sebze olup, doğru pişirildiğinde oldukça doyurucudur. Patatesi haşlanmış olarak direk tüketebileceğiniz gibi patates salatası, patates püresi, yumurtalı patates, fırında patates gibi farklı şekillerde de hazırlayabilirsiniz.
Bakliyat
Bakliyatlar, fasulye, mercimek, nohut, bezelye, börülce ve bakla gibi yaş sebzelerin kurutulmasıyla elde edilen tohumlardır. Karbonhidrat ve protein açısından zengin olan bakliyatlar, açlığı dengelemek ve kalori alımını yönetmek için en iyi yiyeceklerdendir.
Yüksek lifli yiyecekler
Midede daha uzun süre kalarak tok tutmayı sağlayan lifler kan şekeri seviyelerini ve kolesterolü kontrol etmeye yardımcı olmak, bağırsakları toksinlerden arındırmak gibi birçok faydası vardır.
Yüksek lifli yiyecekler şunları içerir:
- Arpa
- Yulaf
- Çavdar
- Tam buğday ekmeği
- Baklagiller
- Havuç veya pancar gibi sebzeler
- Muz ve portakal gibi meyveler
- Az yağlı süt ürünleri
Yumurta
Mükemmel protein, vitamin ve mineral kaynağı olan yumurta; açlığı azaltır ve tokluk hissi verir. Yumurtayı haşlanmış olarak tüketebileceğiniz gibi sebzeli omlet, kaşarlı omlet, yumurta salatası, menemen olarak da yapabilirsiniz. Yapılan araştırmalar sabahları yumurta tüketen kişilerin gün içinde daha az kalorili yiyecek tükettiklerini göstermektedir.
Kuruyemiş
Kuruyemişler, sağlıklı yağlar olan protein ve doymamış yağlar bakımından yüksektir. Bu doymamış yağların sağlıksız gıdalarda bulunan doymuş yağlardan farklıdır.
Kuruyemişler yüksek kalorili bir gıda olabilir, ancak besleyici olarak zengin ve tokluğu artırmada etkilidirler. Özellikle çiğ fındık ve badem yemek, kilo almaya yol açmadan öğünler arasında açlığı doyurmaya yardımcı olabilir, ara öğünleriniz için iyi bir alternatif olabilir.
Yağsız et ve balık
Hem et hem de balık, protein bakımından yüksek ve doymuş yağ bakımından düşüktür. Yüksek protein içerikli beslenme, iştahınızı etkili bir şekilde kontrol eder ve sağlıklı kilo vermenizi sağlar.
Sağlıklı kalmak ve kilo vermek istiyorsanız bunlardan UZAK DURUN! Bunlar midenizi doldursa bile kendinizi daha da acıkmış hissetmenize neden olur.
- Alkol
- Tuzlu atıştırmalıklar
- Yapay tatlandırıcı içeren besinler
- Beyaz un ve şeker içeren gıdalar (Poğaçalar, ekmek, hamur işleri...)
- Pilav
- Mısır
- Paketli gıdalar (Çorba vs dahil)