Böğürtlenin faydaları nelerdir? Böğürtlen Neye İyi Gelir?

Böğürtlen; A,C, E, K vitaminlerinin yanı sıra potasyum, magnezyum açısından da zengin bir içeriğe sahiptir. Antioksidan bakımından da zengin olan böğürtlenin faydaları nelerdir? İşte merak ettiğiniz tüm detaylar...

Böğürtlenin antioksidan bakımından en yüksek 10 gıdadan biri olduğunu biliyor muydunuz!

İşte böğürtlenin faydaları...

1. Yüksek Miktarda C vitamini İçerir

Böğürtlen yüksek düzeyde C vitamini içerir . Bir porsiyon böğürtlen (100 gr), bir kişinin önerilen günlük C vitamini miktarının yüzde 35'ini içerir. Bilindiği gibi C vitamini vücutta sentezlenmez ve besinler arayıcılığı ile ya da takviyelerle almak gerekir. Protein sentezinde yer alan ve vücudun kolajen ve belirli nörotransmitterleri üretmesi için gerekli olan C vitamini yara iyileşmesi de dahil olmak üzere birçok vücut işlevi için hayati öneme sahiptir. C vitamini ayrıca antioksidan özelliklere sahiptir ve bağışıklık sisteminin işleyişinde rol oynar.

2. Zengin Bir Lif Kaynağıdır

100 gramlık bir böğürtlen porsiyonu, günlük lif ihtiyacının yüzde 14'ünü içerir. Lif, vücudun diğer karbonhidratlarda olduğu gibi daha küçük şeker moleküllerine parçalayamadığı bir karbonhidrat türüdür. Lif, kan şekeri seviyelerinin ve şeker tüketiminin düzenlenmesinde çok önemli bir rol oynar.

Gıdalarda çözünür ve çözünmez olmak üzere iki tür lif vardır. Çözünür lif suda çözünür ve kan şekeri düzeylerini düşürme ve bir kişinin sağlıklı bir kolesterol düzeyini korumasına yardımcı olmasını sağlar. Çözünmeyen lif suda çözünmez ancak sağlıklı sindirimi destekler.

Böğürtlen hem çözünür hem de çözünmeyen lif türleri içerir.

3. Antioksidan Bakımından Zengindir

Tüm meyveler gibi böğürtlen de antioksidan bakımından zengindir. Fakat böğürtlen, yaban mersini ve kızılcık meyveler arasında en yüksek antioksidan içeriğine sahiptir. Antioksidanlar, insanların vücuttaki serbest radikallerin olumsuz etkilerine karşı savaşmalarına yardımcı olur. Serbest radikaller hücrelere zarar verebilir ve yaşlanma sürecinin yanı sıra kanser ve kalp hastalığı gibi diğer sağlık durumlarıyla yakından ilgilidir.

4. K Vitamini İçerir

Böğürtlen mükemmel bir K vitamini kaynağıdır. Bilindiği üzere K vitamini, yaraların iyileşmesinde gerekli olan kanın pıhtılaşması için gereklidir. Uzmanlar, ayrıca sağlıklı kemik sağlığını K vitamini ile ilişkilendirmiştir. Bununla birlikte, kan sulandırıcı kullanıyorsanız mutlaka doktorunuza danışınız.

5. A Vitamini İçerir

Böğürtlen ayrıca vücutta çeşitli işlevlere hizmet eden A vitamini içerir. A vitamini, enfeksiyonlar ve hastalıklarla savaşan bağışıklık sistemini destekleyen bir vitamindir. Ayrıca dişlerin ve kemiklerin büyümesini ve bakımını desteklemenin yanı sıra cildi sağlıklı tutar.

A vitamini, gözün retinasındaki pigmentlerin üretilmesinden sorumludur ve özellikle loş ışıkta görüşün desteklenmesine yardımcı olur.

6. Beyin Gelişimi İçin Faydalıdır

2009 yılında yapılan bir araştırma, böğürtlen tüketen farelerin, böğürtlen tüketmeyen bir kontrol grubuna kıyasla bilişsel ve motor becerilerini geliştirdiğini buldu. Araştırmacılar bunun böğürtlenlerde bulunan polifenol adı verilen kimyasallardan kaynaklanabileceğini öne sürdüler. Bu faydaların insanlarda meydana gelip gelmediğini belirlemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyuluyor.

7. Böğürtlen Magnezyum İçerir

Magnezyumun; protein oluşumu, gen bakımı, kas hareketi ve sinir sistemi düzenlemesi gibi pek çok işlevi var. Vücudumuzun mucize işçisi olan magnezyum böğürtlen de bulunuyor. Bir fincan böğürtlen 29 miligram magnezyum içerir.

8. Potasyum Bakımından Da Zengindir

Bir fincan böğürtlen, yarım muzdaki potasyum içeriğine sahiptir. Potasyum vücudun düzgün çalışabilmesi için sodyum seviyelerinin dengelenmesine yardımcı olur. Yeterince alınmadığında, kan basıncı sağlıksız seviyelere yükselebilir. Potasyum ayrıca vücudun karbonhidratları işlemesine yardımcı olur ve karbonhidratlardaki glikozu şekere dönüştürür.

Kaynak: well+good, webmd

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Beslenme Haberleri