Ananas meyvesi mükemmel bir C vitamini kaynağıdır. Öyle ki bir adet ananasın içinde yaklaşık 50 miligram C vitamini bulunabilir. C vitamini öksürük, soğuk algınlığı ve grip semptomlarını iyi bir şekilde bastırma ve bağışıklık sistemini güçlendirme konusunda oldukça başarılıdır. Doğal bir antioksidan olan C vitamini, sağlıklı kan damarları, deri ve kemik mineral yoğunluğu için oldukça fazla gerekli olan ve vücuttaki ana yapısal protein olan kolajenin sentezlenmesi için de son derece gereklidir. Eğer ananaslarda bulunan C vitaminlerinden tam anlamıyla yararlanmak istiyorsanız, işlenmiş ve konservelenmiş olanları değil, taze meyve olarak satılanları almanız gerekir.
Ananas ayrıca, vücutta bulunan serbest radikal ile mücadele etmek için ihtiyaç duyulan manganez açısından da zengin besinlerden bir tanesidir. Dahası, folat, tiamin, niasin, ribovflamin (B vitaminleri), bakır ve potasyum gibi mineralleri de içerir. Ananas, içerisinde bulunan vitamin ve mineraller sayesinde sağlıklı kalp atış hızı düzenlemesine yardımcı olur ve kan basıncı seviyelerini normal aralıkta tutma konusunda etkin olarak rol oynar. Bünyesinde bulunduduğu A vitamini ve beta-karoten ise bağışıklık sistemini güçlendirirken aynı zamanda gözleri koruması için vücuda ek antioksidanlar sağlar.
Ananas tüketimi sindirim ve boşaltım sistemleri için de katkı sağlar. Ananasta bulunan Bromelian isimli enzim, sindirim için gerekli amino asitler ve peptidler gibi bitkisel besinleri sağlamak için proteini daha basit maddelere ayırabilir. Araştırmalar, ananas yerken elde ettiğimiz bromelain sayesinde artrit iltihabı, hazımsızlık, pıhtılaşma, morarma ve hatta kansere karşı bile önleyici görev aldığını gösterdi.
Ananas Besin Değerleri (100gr için)
- Kalori: 50 kcal
- Yağdan Kalori: 1
- Toplam yağ: 0,12 g
- Doymuş yağ: 0,009 g
- Trans yağ: 0 mg
- Kolesterol: 0 mg
- Sodyum: 1 mg
- Toplam karbonhidrat: 13,2 g
- Diyet lifi: 1,4 g
- Şeker: 9,85 g
- Protein: 0,54 g
- A vitamini: 3 ug
- C vitamini: 47,8 mg
- Kalsiyum: 13 mg
- Demir: 0,9 mg
Ananas Üzerinde Yapılan Bilimsel Araştırmalar
Ananas üzerinde birçok bilimsel çalışma ve araştırma yapıldı. Yapılan çalışmalar sonucunda, ananasın içerisinde bulunan bromelain’in güçlü antikanser bileşiklere sahip olduğu görülmüştür. Hatta kanser hücrelerinin bromelain enzimine maruz kalması sonucu etkisini kaybettiği de kanıtlanmıştır. ir meme kanseri çalışmasında, deneklere 24 saatlik bir süre boyunca sürekli artan konsantrasyonlarda verilen bromelain, giderek artan kanser hücrelerini azaltıcı ve öldürücü etkiler göstermiştir.
Ayrıca ananas üzerinde yapılan diğer çalışmalar sonucu bilim adamları, ananasın genetik, alerjik, bulaşıcı, çevresel veya diyetsel nedenlerden kaynaklanan, astım için de etkili bir tedavi olabileceği sonucuna vardı.