Yağ çekme (Oil pulling) nedir?
Sindirim sistemi ağızda başlar ve ağız hijyeni zannettiğimizden daha da önem arzetmektedir. Dışardan aldığımız mikroplar ilk olarak ağzımıza gelir ve oradan iç organlarımıza geçer. Uzmanlar, hem yediklerimize dikkat ederek hem de ağız ve diş sağlığımıza önem vererek kendimizi hastalıklardan koruyabileceğimizi söylüyorlar.
Gelelim yağ çekme (oil pulling) konusana. Yağ çekme(oil pulling), bakterileri çıkarmak ve ağız temizliğini sağlamak için ağzzın yağ ile temizlenmesi olarak bilinen eski bir yöntemdir. Genel olarak ifade edecek olursak yağ çekme (oil pulling), ağzınızda hindistan cevizi, susam yağı veya zeytinyağını çalkalamak, dişlerin arasından geçirme ve tükürmekte işlemidir.
Yağ çekme (Oil pulling)nin faydaları nelerdir?
- Ağız kokusunu giderir.
- Ağız içi yaralarına iyi gelir.
- Dişleri beyazlatır.
- Diş çürükleri, diş eti kanamaları ve tartarları azaltır.
- Sinuzit ve migren gibi rahatsızlıkları hafifletir.
- Kalp ve böbrek hastalıklarına iyi gelmektedir.
- Bağışıklık sistemini güçlendirir.
Yağ çekme (Oil pulling) nasıl uygulanır?
- Sabah uyanır uzanmaz hiç bir şey yiyip içmeden uygulayın.
- Ağzınıza 1 tatlı kaşığı hindistan cevizi yağı (susam yağı ya da zeytinyağı da kullanabilirsiniz.) alın ve 15-20 dk arasında ağzınızın içinde döndürün. (Başlangıçta 5 dk dan başlayabilirsiniz). Dişlerimizin arasından geçirerek ağzınızın içinde tüm yerlere değdiğinden emin olun. Gargara yapmayın ve boğaza inmemesine özen gösterin.
- İşlem bittikten sonra peçete yardımıyla ağzınızdaki yağı tükürerek tuvalete atın. Yağın kesinlikle yutulmaması ve lavaboya tükürülmemesi gerekir.
- En son ağzınızı su ile çalkalayıp dişlerinizi fırçalayın.
- 45’er günlük periyodlarla yapılması ve kısa süre ara verdikten sonra yeniden başlanması önerilmektedir.
Yağ çekme (Oil pulling) yönteminde nelere dikkat edilmeli?
- Kullandığınız yağın organik ve soğuk sıkım olduğuna dikkat edin.
- Zeytinyağı, hindistan cevizi yağı veya susam yağı kullanabilirsiniz.
- Ağzınızdaki yağı kesinlikle lavaboya tükürmeyin ve yutmayın.
Amalgam dolgusu olanlar Yağ çekme (Oil pulling) yapabilir mi?
Araştırmalara göre amalgam dolgusu olanların kişniş yağı dışında ayçiçek yağı, zeytinyağı, susam yağı ve hindistan cevizi yağı gibi yağlarını kullanarak yağ çekme(oil pulling) yapmalarında bir sakınca olmadığını ortaya koymuştur. Antibakteriyel olması ve parazitlere karşı dah açok etkili olmasından dolayı hindistan cevizi yağı daha çok önerilmektedir.