Kekik çayı, adından da anlaşılacağı gibi kekik yapraklarından yapılan bir çaydır.
Kekik Çayının Faydaları
Antibakteriyel, Antifungal Ve Antimikrobiyal Özelliklere Sahip
Yapılan araştırmalar kekik uçucu yağının E. coli, salmonella ve staphylococcus aureus gibi bakterilere ve ayrıca candida albicans mayasına karşı antimikrobiyal aktivite gösterdiğini göstermektedir. Bununla birlikte kekik, çay şeklinde tüketildiğinde, bu aktivitenin bu kadar güçlü olup olmayacağı net değildir.
Antioksidanlarla Doludur
Zaten antioksidanların vücuda iyi geldiğini ve kekik çayında çok olduğunu biliyoruz. Kekik, lutein, zeaksantin ve naringenin dahil olmak üzere biyoflavonoidler olarak bilinen antioksidanlar ve polifenoller bakımından zengindir. Bu bileşikler, vücut tarafından üretilen, yaşlanmaya ve hastalıklara neden olan serbest radikallere karşı savunmaya yardımcı olur.
Sinir Sistemine İyi Gelir
Stresli, kaygılı olduğunuzda bir fincan kekik çayı için. Kekik, içerdiği karvakrol adlı bir bileşik sayesinde nörolojik sistem üzerinde faydalı etkiler üretmeye yardımcı olur. Nörolojik sistem üzerinde doğal bir sakinleştirici ve destekleyici etkiye sahiptir. Bir bardak içtiğiniz kekik çayı rahatlamanızı sağlayacaktır.
Vitamin Ve Mineralleri Deposu
Kekiğin minik yapraklarında saklanan tek yararlı bileşik antioksidanlar değildir. Bitki ayrıca temel vitamin ve mineraller açısından da zengindir. Taze kekik A ve C vitaminleri, bakır, lif, demir ve manganez içerir - bunların hepsi bir dereceye kadar çay formunda da mevcuttur. Özellikle A ve C vitaminleri, vücudunuzun enfeksiyonla mücadele güçlerini güçlendirmeye yardımcı olur.
Doğal Bir Öksürük İlacı
Boğazınız kaşınıyorsa, ılık bir fincan ballı kekik çayı içebilirsiniz. Kekik, limon ve balla yapılan bu çay, antiviral özelliklere sahip doğal bir ilaç olup , iyileşmenizi hızlandıracak ve semptomlarınızı hafifletecektir. İyi bir balgam sökücü olan kekik çayını günde 1-2 defa içebilirsini. Daha rahat uyumak için yatmadan önce alabilirsiniz.
Regl Döneminde Ağrılara Karşı Etkili
Adet dönemi ağrıları için oldukça etkilidir.
Hazımsızlığa iyi gelir
Yemekten sonra maden suyu yerine kekik çayı tüketerek hazımsızlık problemlerinizi giderebilirsiniz.
KEKİK ÇAYININ HAZIRLANIŞI
Taze Kekik Kullanılarak Kekik Çayı Nasıl Yapılır?
1 fincan kekik çayı için;
- 5-7 dal taze kekik
- 1 fincan kaynar su
- Yarım limon
- İsteğe bağlı 1 çay kaşığı bal
Kuru Kekik İle Kekik Çayı Nasıl Yapılır?
- 1 çay kaşığı kurutulmuş kekik
- 1 su bardağı su
- İsteğe bağlı 1 tatlı kaşığı bal
- 1 dilim limon
Suyu kaynatın ve ocağın altını kapatın. Kurutulmuş kekik yapraklarını ilave edin kapalı bir şekilde 5 dakika demleyin. Karışımı süzüp bal ve limon ilave ederek tüketebilirsiniz.
Kekik Çayı Nasıl tüketilir?
- Öksürüğünüzü yatıştırmak için günde 2 kez bu çayı için.
- Semptomlarınızı kontrol etmek ve iyi bir gece uykusu çekmenize yardımcı olmak için yatmadan önce almayı ihmal etmeyin.
Kimler Kekik Çayı Tüketmemeli?
- Kan sulandırıcı ilaçlar ve tansiyon ilaçları kullanan kişiler pıhtılaşmayı yavaşlattığı için kekik çayı tüketmemelidir.
- Guatr hastaları kekik çayı tüketmemelidir.
- Hamileler düşük riskine neden olacağı için tüketmemelidir.
- Ameliyattan önce ve sonra tüketilmemelidir.