Hacamat; islam dininde Peygamber Efendimiz Hz Muhammed(s.a.v.) 'in de üzerinde önemle durduğu bir tedavi yöntemidir. Peygamber efendimiz (s.a.v.) kendisi düzenli olarak uygulattırmış, ümmetine de hacamat olmayı tavsiye etmiştir.
Hadislerde bahsi geçen hacamat tedavisi, sünnete uygun olarak yapıldığında negatif enerjilerin kişi üzerinden kalkmasına, manevi olarak kişinin rahatlamasına vesile olur.
Peygamber efendimiz (s.a.v.) miraç gecesinde meleklerden oluşan cemaate her uğradığında meleklerin kendisine “hacamat olmaya devam et! Ümmetine de hacamat olmalarını emret!” dediklerini bildirmiştir.(Tirmizî-tıp 12, İbn Mâce- tıp 20) Kendileri de bizzat iki omuzu arasından ,yani kâhilden hacamat yaptırır ve bu konuda şöyle buyururlardı; “Kim herhangi bir hastalık için bu kandan akıtırsa, bir başka ilaçla tedavi görmese de zarar görmez".(Ebû Dâvûd- Tıp 4, İbn Mâce- Tıp 21)
Peygamberimiz (s.a.v.) hacamatın özellikle hastalık gelmeden önce koruyucu olarak yaptırılmasını önemsemiştir. Belli zamanlarda yapılan hacamatın ise daha faydalı olduğuna dair hadisler mevcuttur.
PEKİ NEDİR BU ZAMAN DİLİMLERİ
Sünnet üzere yapılması uygun tarihler hicri ayın 17, 19 ve 21’idir. Peygamberimiz(s.a.v.) özellikle hicri ayın 17’si salı gününe denk geldiğinde yapılan hacamatın, bir yıllık hastalığa şifa olduğunu bildirmiş, buna istinaden hacamat günlerinin arasında hicri ayın 17’si salıya denk geldiğinde "hacamatın altın günü” olarak belirlenmiştir. Bunun dışında cuma ,cumartesi ve Çarşamba günleri hacamat yapılması önerilmez. Fakat hastalık söz konusu ise, günlere bakılmaksızın hacamat yapılabilir.
Hacamat tedavisinde en önemli faktör niyettir. Sünnet niyeti ile yapılan hacamatta dikkat edilmesi gereken unsurlar;
- Yapan ve yaptıran kişinin abdestli olması
- Kıbleye doğru dönmek
- İşlem esnasında AYETEL KÜRSİ okumak
HACAMAT YAPILMADAN ÖNCE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN DETAYLAR
Hacamattan 3 saat öncesi yeme içme bırakılmalı,24 Saat öncesinden itibaren hayvansal gıda alınmamalıdır. Öncesinde cima edilmemesi ,kan dolaşımının yavaşlamasından dolayı daha uygundur. Çünkü kan dolaşımı yavaşladığında, hacamattan istenilen fayda alınamayabilir.
HACAMATTAN SONRA NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?
En az iki saat bir şey yenilip içilmemelidir. Hacamat yapılan günü hafif gıdalarla geçirmek en güzelidir. 48 saat hayvansal gıda yenmemesi gerekir. Hatta bu süre 72 saate kadar çıkarılırsa çok daha etkili olmaktadır.48 saat cima edilmemesi, 5-6 saat uyunmaması tavsiye edilir.
Hacamattan sonra her ne kadar banyo önerilmiyor olsa da, Peygamber Efendimiz(s.a.v)’ın hacamat sonrası gusül ettiğine dair rivayetler vardır.
Fakat hacamat sonrası akarsu ,göl, deniz, gibi yerlere mikrop kapma ihtimali bulunduğundan dolayı girilmemelidir.
Hacamat tedavisi sonrası iz kalır mı?
Hacamat tedavisinde iz kalmaz. Çünkü atılan kesiler hafif bir dokunuşla gerçekleşir. Kanın çıkmasını sağlayan önemli faktör vakumdur. Elbette bu durum, yaptırılan kişinin bu konuda ehil olması ile ilişkilidir. Dolayısıyla hacamat tedavisini uygulayıcının işinin ehli olması oldukça önemlidir.
Her yıl düzenlenen hacamat takviminde belirlenmiş önemli günlere göre yapılan hacamatlar ise, tedaviden alınacak sonucu en üst düzeye taşır.
2021 YILININ HACAMAT TAKVİMİNDE EN ÖNEMLİ GÜNLER
Ocak Ayı Hacamat Günleri: Ayın 3’ü pazartesi ve 5’i perşembe
Şubat Ayı Hacamat Günleri: Ayın 1’i Pazartesi
Mart Ayı Hacamat Günleri: Ayın 1'i pazartesi ve 30'u salı
Nisan Ayı Hacamat Günleri: Ayın 1'i perşembe ve ayın 29'u perşembe
Mayıs Ayı Hacamat Günleri: Ayın 3'ü pazartesi ve ayın 31'i pazartesi
Haziran Ayı Hacamat Günleri: Ayın 27'i pazar ve 29'u salı
Temmuz Ayı Hacamat Günleri: Ayın 1'i perşembe, ayın 27'i salı ve ayın 29'u perşembe
Ağustos Ayı Hacamat Günleri: Ayın 29'u pazar
Eylül Ayı Hacamat Günleri: Ayın 26'sı pazar ve 28'i salı
Ekim Ayı Hacamat Günleri: Ayın 25'i pazartesi
Kasım Ayı Hacamat Günleri: Ayın 22’si pazartesi
Aralık Ayı Hacamat Günleri: Ayın 21'i salı ve ayın 23 'ü perşembe
Bunlarda ilginizi çekebilir;
Binlerce yıldır uygulanan şifa kaynağı hacamatın faydaları nelerdir? Kimler hacamat yaptıramaz?
Hacamat noktaları nelerdir? Hangi hastalıklar için hangi bölgelere hacamat yapılır?