Bilinçsiz antibiyotik kullanımı, bağırsaklardadaki önemli bakterileri öldürmekte ve bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olmaktadır. Yapılan araştırmalar, doğal antibiyotiklerin de kimyasal bir antibiyotik kadar etkili olduğunu göstermiştir.
Bal
Bal, böceklerin salgıladığı tatlı maddelerin bal arıları tarafından toplanması, organizmalarında bileşimlerinin değiştirilip petek gözlerine depo edilmesi ve buralarda olgunlaşması sonucu oluşan bir gıdadır.
Yüzyıllardır tüketilen bal, tedavi edici amaçlı da kullanılmıştır. Antibiyotik etkisinden faydalanmak için söz konusu bölgeye doğrudan uygulayabilir yada saf bal yiyerek bu etkiden faydalanabilirsiniz.
Arılar bal yaparken kolostridyum botalium denilen bakteriyi üreten kalıntıları bala bırakmaktadır. Bu bakteri bebeklerde botulizm denilen zehirlenmelere yol açabilmekte ve bu zehirlenme bebeğin sinir sistemini etkilemektedir. Bebeklerin sindirim sisteminde bu hücreler gelişmediği için bakterilere karşı bağışıklıkları yoktur. Bu nedenle 1 yaşından küçük bebeklerin bal kullanması önerilmemektedir.
Sarımsak özü
Sarımsak özünü hazır alacağınız gibi, birkaç diş sarımsağı zeytinyağına batırarak da kendiniz yapabilirsiniz.
Sarımsak kullanımının miktarı önemlidir. Genellikle, 2 diş sarımsak kullanımı önerilir. Yüksek dozda sarımsak kullanımı iç kanamaya neden olabilir. Kan sulandırıcı kullanıyorsanız, sarımsağı antibiyotik olarak kullanmadan önce doktorunuza danışın. Büyük dozlarda sarımsak kullanımı, bu ilacın etkilerini artırabilir.
Mür ekstresi
Mür çok yaygın kullanılmamakla birlikte bugün eczanelerde de kolayca bulunabilmektedir. 2000 yılında yapılan bir çalışmada araştırmacılar, bir mür özütünün birkaç günlük patojeni öldürebileceği sonucuna vardı.
Mür genellikle iyi tolere edilir, ancak yutulması ishale neden olabilir. Cilde mür uygularsanız, küçük bir deri döküntüsü yaşayabilirsiniz. Ayrıca mür ekstresinin yüksek dozlarda tüketilmesi gerekir.
Kekik uçucu yağı
Pek çok doğal ev temizleyicisi kekik ucucu yağı kullanır. 2011 yılında yapılan bir araştırmada, hem lavanta hem de kekik yağınının bakteriler üzerinde etkisi incelenmiş, kekik yağının daha etkili olduğu görülmüştür. Kekik yağı, etkilenen bölgeye harici olarak sürülür. Hindistan cevizi yağı veya zeytinyağı ile seyreltilebilir.
Yüksek tansiyon veya hipertiroidi sorunları olan kişiler, kekik uçucu yağı kullanmamalıdır.
Kekik esansiyel yağı
Kekik uçucu yağındaki bulunan karvakrol o kadar güçlüdür ki, kekik yağıyla ilgili 800'den fazla çalışma yapılmıştır. Solunduğunda vücuttaki iyileşmeyi daha da harekete geçiren önemli terapötik özelliklere sahiptir. Yapılan araştırmalarda kekik yağının mide ülserlerini iyileştirmeye ve iltihabı azaltmaya yardımcı olduğu kanıtlanmıştır.
Cildinizdeki mantar enfeksiyonlarını tedavi etmek için, zeytinyağı veya hindistancevizi yağı gibi bir yağla seyrelterek etkili bölgeye uygulayabilirsiniz.
Sinüs enfeksiyonlarını temizlemeye yardımcı olmak için kekik yağını havaya da dağıtabilirsiniz. Kekik uçucu yağını yememeli ve ciltte seyreltilmemiş olarak kullanmamalısınız.
Ayrıca, aşağıdaki malzemelerle evde bakterilere karşı etkili doğal temizleyici yapabilirsiniz.
- kekik esansiyel yağı
- sirke
- Su
- Limon
Kaynak: healthline