Sumak, özellikle Güney Doğu Anadolu mutfağında yaygın olarak kullanılan baharatlardan biri...Son günlerde ise tüm dünyayı kasıp kavuran koronavirüse karşı etkisi ile gündemden düşmüyor!
Peki sumak nasıl bir bitki, soframıza gelene kadar nasıl işlemlerden geçiyor? hep birlikte bakalım
Kırmızıya yakın bir renkte olan ve ekşimsi bir tada sahip olan sumak bitkisi, aslında çalı gibi bir görünüme sahip. Gel gelelim sumağın işlenmesi de toplanması kadar zahmetli. Öncelikle sumak bitkisinin ucundaki kırmızı meyveler toplanarak güneşte kuruluyor. Ardından temizlenip taş dibeklerde 2-3 saat dövülüyor. Son olarak tekrar elenerek sofralarımıza konuk oluyor.
Sumak Türkiye'de nerelerde yetişiyor?
Tüm Dünya’da pek çok çeşidi bulunan sumak bitkisi, Türkiye’ de daha çok Güneydoğu Anadolu, Akdeniz ve Ege bölgelerinde dağlık alanlarında yetişiyor. Endemik tür sumak ise karasal bir iklime sahip olan Karaman ilinin kuzeyinde olan sönmüş volkanik bir dağ olan Karadağ'da yetişiyor.
Antioksidan özellikleri olan bitkilerin en başında gelen sumağın faydalarına da bakalım
- Hücrelerin kanserleşmesinin önüne geçen sumak, tüm kanser türlerine karşı koruyucu
- Kronik hastalıklara karşı oldukça etkili. Kalp damar hastalığının da önüne geçiyor.
- İçerisinde bol miktarda c vitamini bulunuyor. Gribal enfeksiyon ve bakterilere karşı güçlü bir savaşçı.
- Aynı zamanda anne sütünü artırıyor.
- Ateş düşürücü özelliğe sahip olan sumak, bağışıklık sistemini güçlendiriyor.
- Kan şekerini düşürücü özelliğe sahip. Tip2 diyabet hastalığının da sebep olduğu rahatsızlıkları ortadan kaldırıyor.
- Mide bulantılarında çok etkili.
- Unutmadan sumak çayı, boğaz ağrısına ve öksürüğe birebir. Boğazı yumuşatıyor, öksürüğü önlüyor.
- Ağız ve aft yaralarında ilk başvurulanlar arasında. Diş eti problemlerinde sumak gargarası harika bir alternatif...
- Kilo vermede etkili, cildi de güzelleştiriyor.
- Adet sancılarını hafifletiyor, vajinal akıntının da önüne geçiyor.
- İdrar söktürücü özelliğe sahip... idrar yolu enfeksiyonlarında kullanıldığında kısa süre de etkisini gösteriyor.
Tabiki herşeyde olduğu gibi sumakta da dozu iyi ayarlayıp, abartmamak önemli.sumak
Türk mutfağında salata ve yemeklerde sıkça karşımıza çıksa da sumak çayı pek bilinmiyor!
Genellikle yemeklerde kullanılarak tüketilse de çayı da vücudun neredeyse tüm ihtiyacını karşılar nitelikte! Sumak çayı için kaynamış 1 bardak suyun içerisine 1 tatlı kaşığı sumağı ekleyip 5 dakika demlemeye bırakın. Daha sonra süzüp afiyetle içebilirsiniz. Bu çay, kronik öksürüğiniz varsa, boğanızın yanıyorsa başvuracağınız ilk çaylardan biri...