Yiyeceklerinizin Taze kalması İçin bu hatalardan kaçının bütün besin değeri gidiyor ve..

Yiyeceklerinizin Taze kalması İçin bu hatalardan kaçının bütün besin değeri gidiyor ve..

Çoğu kişi yiyeceklerin saklanması konusunda birden fazla kez düşünmez, fakat yiyeceklerin raf ömrünü uzatıp gıda zehirlenmesi riskini en aza indirmek için bu çok önemlidir.

Bunları dikkate alın!

1. Yiyeceklerinizi oda sıcaklığında çok uzun süre bırakmak

Zaman, yiyecekleri doğru bir biçimde saklama konusunda önemli bir faktördür. Yiyecekleri oda sıcaklığında çok uzun süre bırakmak bakterilerin yayılıp yiyeceği bozmasına neden olur.

Bu, yiyeceğin bazen son kullanma tarihinden önce bozulmasının veya kötü kokmasının sebebidir.

Bunu nasıl engelleriz?

-Yiyeceklerinizde kötü mikroorganizmaların oluşmasını önlemek için onları buzdolabına koyun.

-Yiyeceklerini buzdolabına mümkün olan en kısa sürede koymaya çalışın, ancak yemek çok sıcak olduğunda bunu yapmayın.

2. Yumurtaları çok uzun süre saklamak

Günümüzde, çoğu satıcı yumurta paketlerine son kullanma tarihini ekliyor, böylelikle tüketiciler bu yumurtaları ne zaman yememeleri, ne zaman çöpe atmaları gerektiğini biliyor.

Fakat ne yazık ki bütün satıcılar bunu yapmıyor, bu da yumurtaların ne kadar taze kalacağını bilmemizi zorlaştırıyor.

Bunu nasıl engelleriz?

-Bu sorunu çözmek için, yumurtaları buzdolabında üç haftadan fazla saklamamalısınız. Ayrıca, yumurtalar zaten pişmişse, bunları da bir hafta içinde tüketmelisiniz.

3. Donmuş bir şeyi ısı ile çözmek

Dondurma yöntemi, çiğ ve dondurulmuş gıdaların raf ömrünü maksimize etmek için kullanılan en iyi yöntemlerden biridir.

Fakat, esas zor kısım bu donmuş yiyeceği yemek istediğiniz zaman çözmeniz gerektiğindedir.


 
Bazı insanlar gıdayı dondurucudan yemeden önce çıkarırlar. Yiyebilmek için de, donmuş gıdayı kaynatmaya bırakırlar veya ateşte pişirirler ki buzu hemen erisin.


 
Fakat bu gıdaları bu şekilde çözmek çok tehlikelidir çünkü sindirim problemlerine veya gıda zehirlenmesine neden olabilir.

Bunu nasıl engelleriz?

Gıdayı güvenli bir şekile çözmek için, onu dondurucudan geceden çıkarıp buzdolabının normal kısmında bekletin.

4. Yiyeceği etiketlememek

-Yiyeceklere etiket koymanın modası geçmiş gibi görünse de, bu yöntem sağlıklı saklama ve güvenliğin en hızlı ve basit yöntemidir.

Alışveriş yaptıktan sonra gıdaları ne zaman aldığımızı veya beklenen raf ömrünü unuttuğumuz çok olmuştur.

Bunu nasıl engelleriz?

-Eğer çok unutkan birisiyseniz, yiyeceklerinize yiyecek türünü ve saklamaya başladığınız tarihi gösteren etiketler koymalısınız. Bu basit bilgi, yiyeceklerin son kullanma tarihini size hatırlatmaya yardımcı olacaktır.

5. Kokuyu baz almak

Bu çok yaygın bir hatadır çünkü güzel kokunun yiyeceğin hala taze olduğu ile eşdeğer olduğuna inanılmaktadır.

Fakat gerçek şudur ki, bütün bozulan gıdalar kötü kokmaz, donmuş olmaları veya düşük dolap sıcaklıkları kötü kokuları önleyebilir.

Bunu nasıl engelleriz?

İdeal olarak, yiyecekleri maksimum 4-5 gün saklamalısınız. Fakat balığı iki günden daha fazla tutmamalısınız.

6. Çiğ yiyecekleri pişmiş yiyeceklerle beraber saklamak

Çoğu insan, yiyecekleri doğru şekilde depolamak için gerekli olan güvenlik önlemlerini düşünmeden buzdolabının her köşesinden en iyi şekilde yararlanmak ister.

Fakat, çiğ yiyecekler ve pişmiş yiyecekler asla birlikte depolanmamalıdır çünkü bu, sağlık problemlerine neden olabilir.

Bu sorun “çapraz kontaminasyon” olarak bilinir ve sıklıkla yapılan bir hatadır.

Bunu nasıl engelleriz?

-Pişmiş yiyeceklerin her zaman buzdolabının üst raflarında saklanmaları gerektiğini sakın unutmayın. Buna ek olarak, dökülme ve damlama durumlarını her zaman kontrol etmelisiniz.

-Bunun tersine, çiğ gıdalar buzdolabının alt raflarında, tercihen hava geçirmez kaplarda veya gıda saklama poşetlerinde saklanmalıdır.

Son olarak, gıdaları doğru saklama önlemlerini alabilmek için buzdolabınızı düzgünce temizlemenin de çok önemli olduğunu unutmamalısınız.
 
Buzdolabınızı temizlemek için, sirke veya antibakteriyel özellikler içeren ürünleri kullanabilirsiniz.

https://sagligabiradim.com/

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.