Vesveseden kurtulmak icin neler yapabiliriz? İşte vesveseden kurtulma duası

Vesveseden kurtulmak icin neler yapabiliriz? İşte vesveseden kurtulma duası
Vesvese insanın hayatını olumsuz yönde etkileyerek kişiyi zaman zaman çıkmazda birakabilir. İnsanin aklına, kendisini rahatsız eden ve özellikle ibadetlerle ilgili yoğunlaşan düşünceler için yapılması gereken uygulamalar nelerdir ? Vesveseye karşı hangi dualar etkilidir?

VESVESE NEDİR?

Vesvese, insanın aklına iradesinin dışında istemsiz gelen ve kendisini rahatsız eden  düşüncelerdir. Dini obsesyon adı da verilen bu rahatsız edici düşünceler, bazen namazda daha da yoğunlaşabilir. Abdest alırken abdestinin tam olmadığını, gusül abdesti alırken tam olarak yıkanmadığı  yerlerinin olduğunu veya Allah u Teala'nın zaatı  ilgili rahatsız edici düşünceler ve sorgulamalar  olarak da görülebilir. Vesvese yalnızca günümüzde değil, Efendimiz (S.A.V)'ın döneminde de insanların kendilerine gelerek yakındıkları bir mevzu olmuştur.

Peygamber Efendimiz(S.A.V);

Şeytan birinize gelir ve dese ki, seni kim yarattı? O da “Allah” dese. Sonra şeytan der ki “Peki Allah’ı -hâşâ- kim yarattı? Biriniz bununla karşılaştığında, desin ki: Allah’a ve Rasulüne iman ettim. O durum ondan gider.” (Albânî Sahihu’l-Cami 1657) buyurmuşlardır.

Müslim’in  İbnu Mesud (ra)'dan kaydettiği bir rivayet şöyledir:

"Dediler ki: Ey Allah'ın Resulü, bazılarımız içinden öyle sesler işitiyor ki, onu (bilerek) söylemektense kömür kesilinceye kadar yanmayı veya gökten yere atılmayı tercih eder. (Bu vesveseler bize zarar verir mi?) Hz. Peygamber (sav): "Hayır, bu (korkunuz) gerçek imanın ifadesidir."buyurmuşlardır.

Kişide vesvese olması , o kişinin gerçekten imanlı olduğunun alametidir. Nitekim Hz Ali (R.A.) “boş eve hırsız girmez” buyurmuşlardır. Vesvese daha çok ibadetine düşkün kimselerin, şeytanın o kişiyi ibadetten alıkoymak için verdiği bir uğraşın neticesidir.

Vesevese ve takıntılar kişide oluştuğunda yapılacak şey üzerinde çok durmayarak Allah'a sığınmak olacaktır. Zira önemsendiğikte vesvese artar.

Bunun dışında ise dualar ve zikirlerle Allah a sığınmak gereklidir.

PEKİ VESVESE İÇİN HANGİ DUALAR, AYETLER VE ZİKİRLER OKUNMALIDIR?

  • Öncelikle günde 100 defa Euzü besmele çekin.
  • Günde 11 defa Nas Süresi okuyun. (Vesvese için en etkili sure nas süresidir.)
    nas-suresi.jpg
  • Günde 21 defa Müminin süresi 97-98.ayetleri okuyun.
    vesvese-dualar-1.jpg
  • Vesvese gelip te insanı çıkmaza soktuğu an, kişi  içinden ezan okuyabilir. Ayrıca vakit ezanları okunurken sessiz bir şekilde dinlemekte çok faydalıdır.
  • Yine vesvese anında sağ işaret parmağı sol bacaktaki uyluk kemiğine Euzü besmele çekilerek bastırılırsa fayda sağlar.
  • Gün içerisinde abdestli bulunmak, bunun dışında kafa hacamatı  ve kâhil bölgesinden yapılan düzenli hacamatlar da son derece etkilidir.

Unutulmamalıdır ki vesvese bir balon gibidir. İçine üflenirse yani çok üstünde durularak önem verilirse şişer, büyür. Fakat önemsizleştirdikçe söner ve gider.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
En Yeniler