Sebzelerinizi Sizde Mutlaka Böyle Yıkamalısınız! Yoksa Zehirleyebilir

Sebzelerinizi Sizde Mutlaka Böyle Yıkamalısınız! Yoksa Zehirleyebilir

Sebzelerinizi doğru yıkama yönteme hangisi ? İster Limonlu İster Sirkeli Suyla Kullanın! Bakın En doğru yöntem:

Sebze ve meyveleri doğru temizlememek bazen zehirlenmelere yol açabilir: Bu nedenle onları tüketmeden önce doğru bir şekilde temizlemek gerekiyor.

Herkes tarafından bilinmeyen bu uygulamalar belki sebze ve meyvelerinizi temizlerken işinize yarayacaktır:

İşte Milliyet'in pempenar.com bölümünde yer alan o sağlıklı bilgiler.

En bilinen yöntemlerden biri sirke 
Sirkeli su çoğu uzman tarafından tartışma konusuolsa da, en bilinen yöntemlerden biri. Yeşilliklerinizibekleteceğiniz kabın içerisine 1/3 oranında 'doğal'sirke dökün. Yeşilliklerinizi sirkeli suyun içinde en az 10 dakika kadar bekletin. Fazla bekletmemeye özen gösterin çünkü vitamin değerleri kaybolabilir

Limonlu veya karbonatlı su 
Eğer sirkeli sudan hoşlanmıyorsanız, limonlu ve karbonatlı su da işinizi görecektir. Aynı miktarlarda yine limonlu su hazırlayarak içerisine biraz karbonat ekleyebilir, yeşilliklerinizi bekletebilirsiniz.

Son olarak bekleyen yeşilliklerinizi musluğun altında yeniden tek tek yıkayarak havlu bir bezin üzerine koyun. Hafifçe nemini aldıktan sonra hava almayan bir saklama kabının içerisine havlu serin ve yeşilliklerinizi yerleştirip ağzını sıkıca kapatın. Böyle yeşilliklerinizin uzun süre vitaminleri koruyacak ve taze kalacaktır.


Kabuklu meyve sebzeler nasıl yıkanır ve nasıl saklanır? 
Burada en önemli konulardan biri yıkayacağınız sebze ve meyvelerin hepsini aynı anda temizlemeye çalışmayın. Sebze ve meyve aynı şekilde yıkanmadığı için sağlığınız açısından zararlı olabilir. Farklı tarlalarda yetişmiş üzerinde farklı tarım ilaçları kullanılmış, başka parazitlerin etkisi altında kalmış tüm sebze ve meyveleri bir araya getirirseniz kendi üzerlerinde bulunan her şeyi birbirlerine bulaştırma olası yüksek. Kısacası sebze ve meyvelerinizi türlerine göre ayrı ayrı temizlemelisiniz.

Yine sirkeli suda bekletebilirsiniz 
Sağlıklı bir şekilde kombine ettiğiniz meyve ve sebzelerinizi 1/3 oranın sirkeli suda 20-25 dakika bekletebilirsiniz. Beklettiğiniz, meyveleri ve sebzeleri daha sonra durulama su ile yeniden yıkamayısakın ihmal etmeyin. Sirkeli su, anti bakteriyel özelliği sayesinde doğal bir antiseptik işlemi gösterecektir.i

Sirkeli suyun içerisine limon ekleyebilirsiniz 
Eğer kabuklu sebze ve meyvelerinizi daha kısa sürede temizlemek istiyorsanız, sirkeli suyun içerisine bir miktar limon damlatabilirsiniz. Bunun için bir sprey şişesine her birinden bir ölçek olacak şekilde bir karışım hazırlayın. Bu karışımı sebze ve meyvelerin üzerine sıkın ve 10 dakika kadar bekletin. Daha sonra temiz suyla iyice durulayın.

Soymadan tüketiyorsanız mutlaka güzelce kurulayın 
Eğer ince kabuklu meyve ve sebzeleri soymadan tüketiyorsanız yıkadıktan sonra mutlaka temiz bir havlu yardımıyla iyice kurulayın. Özellikle biber, domates ve elma gibi ince kabul sebze meyvelere daha çok özengöstermelisiniz. Sirkeli suda beklettikten sonra yine akan suyun altında, yumuşak bir fırça yardımıyla fırçalayarak yıkayın ve temiz bir havluyla kurulayın. Böylece suyla gitmemiş olan zararlı maddeler de iyicekurulamanız ile birlikte gidecektir.

Kalın kabuklu olanları mutlaka iyice fırçalayın 
Örneğin; kavun, karpuz, portakal ve muz gibi meyvelerin "nasıl olsa kabuğunu yemiyorum" diye düşünüp, yıkamaya önem vermeyebilirsiniz. Ancak kabuklarda bulunan bakteriler ve kimyasallar yiyeceğin meyve kısmına geçmesini ve vücudunuza kolayca girmesini kolaylaştırırsınız. Bunu yapmak yerine kalın kabuklu meyve ve sebzeleri akan suyun altında mutlaka bir fırçayla iyice ovalayın.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.