Alerjik bünyeler peynir ve simiti birlikte yemeli

Alerjik bünyeler peynir ve simiti birlikte yemeli

Türk kültürünün en büyük yiyeceklerinden birisidir simit ve peynir. Hatta uzun yıllar siyasiler bile ekonomik verilerden bahsederken simit-ayran hesabı simit-peynir hesabı yapmışlardır.

Bugüne kadar hepimiz mutlaka simit ve peyniri birlikte tüketmiş yanına da tavşan kanı bir
çay mutlaka bulundurmuşuzdur.

Şimdi ise yayınlanan bir haber herkeste kafa karışıklığı yarattı. Simit ve Peynirin
birlikte tüketilmemesi gerektiğinden söz ediliyor.

Peki ama neden birlikte tüketilmemeli? İşte okuyunca çok şaşıracağınız o detaylar:

Simit ve peynir... Kahvaltıların vazgeçilmezi... Ancak masum sanıp yediğiniz simit ve peynir, tüm gün yorgun hissetmenize neden olabilir.

Bazı yiyecek ve içeceklerin içinde bulunan maya proteinine vücudun duyarlılık göstermesi, maya alerjisi olarak açıklanıyor. Vücut, alerji yapan maddeyi atabilmek için çeşitli antikorlar üretiyor.

Bu şekilde duyarlılığı, gıda alerji testiyle belirlenmiş kişide maya içeren herhangi bir besin tüketildiğinde çeşitli belirtiler ortaya çıkıyor.

Maya alerjisinin belirtileri kişiden kişiye göre değişebilir. Genelde tüm vücudu etkilemekle birlikte en büyük belirtisi cilt reaksiyonlarıdır. Deride döküntüler ve yanma şeklinde görülebileceği gibi diğer genel belirtileri ise baş dönmesi, yorgunluk, eklemlerde ağrı, şişkinlik, mide ekşimesi ve buna bağlı olarak bulantıdır.

Kişilerin maya alerjisi olduğunu anlaması zor olabilir. Ancak maya içeren herhangi bir besin tüketildiğinde belirtiler sıklaşıyorsa kişi bu farkındalıkla mutlaka gıda alerji testi yaptırmalıdır.

Testin sonucu tanıya yönelik en doğru bilgiyi verecektir. Aksi takdirde kişinin, "Benim neyim var" düşüncesiyle psikolojisi de etkilenir. Maya alerjisi olan kişilerin maya içeren yiyecek ve içeceklerden uzak durmaları gerekir.

Maya içeren bu besinler; başta ekmek ve ekmek türevleri olan simit, poğaça, kurabiye, kek gibi pasta ürünleri, peynir, yoğurt, kefir gibi süt ürünleri, turşu, sirke, mayadan elde edilen soslar ketçap, hardal, soya sosu, et suyu tabletleri, kurutulmuş meyveler ve malt içeceklerdir.

Ayrıca paketli bir gıda satın alırken mutlaka etiket bilgisi okunmalıdır. Maya bazı besinlerin etiketlerinde hidrolize protein, hidrolize bitkisel protein ve kabartıcı olarak adlandırılmaktadır.

Evet Hürriyet'de yer alan haber bu şekildeydi. Ancak bir şey birisi için zararlıyken başka birine zarar vermeyebilir. Ama kesin olarak simit ve peynir tüketilmemeli demek yanlış bir başlık.

Başlık aşağı yukarı bizim attığımız gibi bir çok sitede kullanılmış. Sizleri bilgilendirmek adına bizlerde aynı başlığı kullandık. Bana sorarsanız açıkçası ben simit ve peyniri birlikte tüketmeye devam edeceğim :)

Hatta en sevdiğim tostlardan biriside simit tosttur.

Peki siz ne düşünüyorsunuz?

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.