Deprem Çantasında Hangi Besinler ve Malzemeler Yer Almalı?

Deprem Çantasında Hangi Besinler ve Malzemeler Yer Almalı?
Deprem kuşağında yer alan Türkiye’de her gün küçük, orta ve büyük ölçekli sarsıntılar meydana gelebiliyor. Peki depreme yakalanırsak, yanımıza almamız gereken çantamızda neler yer almalı? İşte bir deprem çantasında bulunması gereken gıda ve malzemeler…

SAĞLIKHABERCİNİZ ÖZEL/ Kuzey Anadolu Fay Hattı, Doğu Anadolu Fay Hattı ve Batı Anadolu Fay Hattı olmak üzere 3 büyük fay hattının üzerinde yer alan Türkiye, son yaşadığı sarsıntılarla deprem ülkesi olduğunu bir kez daha gösterdi.

İstanbul, Tunceli, İzmir, Sakarya, Düzce, Çanakkale ve Van gibi iller birinci derece risk bölgesinde bulunan şehirler olmasına rağmen, günümüzde kıtasal hareketliliğin fazla olduğu Anadolu’daki tüm kentlerimizde hemen hemen deprem riski görülebiliyor.

Geçtiğimiz yıl Malatya, Erzincan ve İzmir’de meydana gelen yıkıcı depremlerde onlarca vatandaşımız hayatını kaybetti, yüzlercesi yaralandı ve birçok kişi evsiz kaldı.

Depremler hayatın bir gerçeği olsa da doğal afetler öncesi hazırlıklı olmak bizlerin elinde.

Bu yazımızda olası deprem öncesi çantanızda yer alması gereken gıda ve malzemelerden bahsedeceğiz.

BU GIDALARI EKSİK ETMEYİN

Deprem öncesi hazırlanan gıda çantalarının hayat kurtarıcı özelliği bulunur. Özellikle deprem sonrası ilk 3-4 günlük zaman dilimi içerisinde enkaz altındaysanız ya da dışarda gıdaya ulaşmakta güçlük çekiyorsanız bu besinler sizleri hayatta tutmaya yardımcı olabilir.

Dolayısıyla deprem çantanızda enerji, protein ve vitamin içerikli gıdaları bulundurmalısınız.

Normal hayatta tüketmeseniz bile yüksek enerji içeriği açısından bazı besinlerin çantanızda yer almasına izin vermelisiniz.

Çantanızın olmazsa olmaz besin maddelerinden ilki tabii ki de su olmalı. Yaşamsal faaliyetlerinizin devamı için suyu bol miktarda çantanızda bulundurmalısınız.

Bunun yanı sıra yüksek enerji sağlayan badem, fındık, ceviz gibi kuruyemişler ile kurutulmuş meyve özlerini de çantanızın bir köşesine yerleştirmenizde fayda var.

Bu dönemde çikolata, bisküvi, kraker gibi paketli yiyecekler de enerjinizi yüksek tutmaya yarayacak besinler olarak çantanızda yer alabilir.

Ayrıca uzun ömürlü konserve türü ürünleri de çantanızdan eksik etmemeniz gerekir.

Deprem sonrası olası kan şekerinizin düşmesi durumunda ise tahin-pekmez ikilisi sizi kendinize getirecek bir başka besin türü olabilir.

Tüm bunların yanı sıra lif, omega, protein ve kalsiyum açısından zengin olan protein barlar ile kuruyemiş, yulaf, susam, pekmez, keten tohumu, meyve parçaları ve bal gibi yüksek besin değeri içeren ürünlerden üretilen granola barlar da enerjinizi yüksek tutmaya yarayacak besin maddeleri olabilir. Burada şunu da hatırlatmakta fayda var: Çantanıza koyacağınız besin türlerinin uzun süre dayanıklı olmalarına dikkat etmelisiniz.

ÇAKMAK, EL FENERİ, ÇAKI…

Yazımızın ilk kısmında deprem çantasında yer alması gereken gıda ürünlerinden bahsettik. Şimdi ise gelin, çantanızda bulunması gereken ve hayat kurtaran malzemelerden bahsedelim: Deprem sonrası evinize giremiyorsanız çantanıza koyacağını bir çadır ile geçici olarak barınma ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. Depremin kışın meydana gelmesini göz önünde bulunduracak olursak, soğuklardan korunmak için battaniyeye ihtiyacınız olabilir. Rutin hayatınızda kullandığınız ilaçlarınız varsa, bunların bir kısmını deprem çantanıza almanızda fayda var. Ateş yakmanız gerekirse çantanızda çakmak ve kibritin mutlaka bulunması gerekiyor. Yine sesinizi sizden uzaktaki insanlara duyurmak için yanına alacağınız düdük işinize yarayabilir. Çok amaçlı çakı ve karanlıkta kalma ihtimaline karşılık el feneri de yedek pilleriyle birlikte çantanızda bulunması gerekir. Küçük çaplı yaralanmalara karşı ilk yardım çantası ile bir miktar parayı da çantanızdan eksik etmeyin…

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
En Yeniler