Ramazan'ın fazileti nedir ve Ramazan'ı nasıl değerlendirmeli?

Ramazan'ın fazileti nedir ve Ramazan'ı nasıl değerlendirmeli?
Her yıl bir kere gelen ve gönlümüzü şenlendiren rahmet ayı Ramazan, bu yılda tüm coşkusuyla geldi.. Sene içerisinde manen yorulan gönlümüzü bahar gibi dirilten Ramazan ayının fazileti nedir? Ramazan ayını nasıl değerlendirebiliriz? Yazımızda bulabilirsiniz...

Ramazan ayı müslümanlar için oldukça önemlidir..Rabbimiz’in rahmetinin coştuğu, şeytanların zincirlere vurulduğu ve cennetin kapısının açılıp cehennem kapılarının kapandığı rahmet ve mağfiret ayı Ramazan, senenin tüm yorgunluğuna bir müjde gibi geliyor adeta. Rabbimiz Kur an-ı Kerim’de ”Oruç gecesinde kadınlarınıza yaklaşmak size helâl kılındı. Onlar, size örtüdürler, siz de onlara örtüsünüz. Allah, (Ramazan gecelerinde hanımlarınıza yaklaşarak) kendinize zulmetmekte olduğunuzu bildi de tövbenizi kabul edip sizi affetti. Artık eşlerinize yaklaşın ve Allah’ın sizin için yazıp takdir etmiş olduğu şeyi arayın. Şafağın aydınlığı gecenin karanlığından ayırt edilinceye (tan yeri ağarıncaya) kadar yiyin, için. Sonra da akşama kadar orucu tam tutun. Bununla birlikte siz mescitlerde itikâfta iken eşlerinize yaklaşmayın. Bunlar, Allah’ın koyduğu sınırlardır. Bu sınırlara yaklaşmayın. Allah, kendine karşı gelmekten sakınsınlar diye, âyetlerini insanlara böylece açıklar. (Bakara Suresi 187)" buyurmuştur. Bir diğer ayette ise; “Oruç, sayılı günlerdedir. Sizden kim hasta, ya da yolculukta olursa, tutamadığı günler sayısınca başka günlerde tutar. Oruca gücü yetmeyenler ise bir yoksul doyumu fidye verir. Bununla birlikte, gönülden kim bir iyilik yaparsa (mesela fidyeyi fazla verirse) o kendisi için daha hayırlıdır. Eğer bilirseniz oruç tutmanız sizin için daha hayırlıdır. (Bakara Suresi 184)"

"Bunlar, tövbe edenler, ibâdet edenler, hamd edenler, oruç tutanlar , rükû’ ve secde edenler, iyiliği emredip kötülükten alıkoyanlar ve Allah’ın koyduğu sınırları hakkıyla koruyanlardır. Mü’minleri müjdele. (Tevbe Suresi 112)" buyurmuştur. . Bu ayda oruç tutarak nefsimizi terbiye altına alırız. Yalnızca Allah için yaptığımız bu ibadetin karşılığı Rabbimizin katındadır. Büyük bir mükâfat verilen oruç ibadeti, sağlık ve sıhhat içinde muazzam bir nimettir.

Peygamber Efendimiz (S.A.V.) Gökyüzünün kapıları Ramazan ayının ilk gecesi açılır ve son gününün gecesine kadar kapanmaz.

“Cennet dört kişinin özlemini çeker, biri de ramazan ayında oruç tutandır."

“İnsan, Ramazan ayının faziletini bilseydi, yılın hepsinin Ramazan olmasını isterdi.” Buyurarak bu ayın ne kadar önemli olduğunu bizlere bildirmiştir. Kur an-ı kerim bu ayda nazil olmaya başlanmıştır. İçerisinde bin aydan daha hayırlı olan Kadir gecesini de barındıran Ramazan ayının, gecesi ve gündüzü rahmettir. Oruçlu kimsenin ise uykusu bile ibadetten sayılıyor.

PEKİ MÜSLÜMANLAR İÇİN BU DENLİ ÖNEMLİ OLAN, RABBİMİZİN İKRÂMI OLAN BU GÜZEL AYI NASIL DEĞERLENDİREBİLİRİZ?

Ramazan ayında her birimizin kendimize ait bir planı vardır mutlaka. Belki planınıza dahil etmek istersiniz düşüncesi ile, bizlerde sizler için bir program hazırladık.

✔️ Her yıl toplu halde okunan mukabeleler bu yıl da pandemi dolayısıyla olamayacak. Fakat bu durum mukabele okumaya engel değil. Arkadaşlarınızla belli programlar üzerinden görüntülü veya sesli mukabele okuyabilirsiniz. Buna imkan olmazsa da kendiniz okuyabilirsiniz.. Hiç kimse yoksa bile, sesli okuduğunuz Kur an tilavetine melekler eşlik eder unutmayın! Zor okuyorum, yanlış okuyorum diye tereddüt ediyorsanız da, üzülmeyin. Sizin zor okuyor olmanız daha kıymetli. Çünkü Peygamber Efendimiz(S.A.V.) “zor okuyana iki, kolay okuyana bir ecir vardır” buyuruyor.

✔️ Kur an anlaşılmak için okumamız gereken bir hayat rehberidir.. Lafzını okumak büyük sevaptır. Hatta Peygamber Efendimiz her harfine bir sevap verileceğini müjdelemiştir. Fakat manası ile de okumak, anlamak gereklidir. Bunu göz önünde bulundurarak hiç değilse namazda okuduğumuz kısa sureleri ve sık okuduğumuz Yasin-tebareke-amme-fetih sürelerini tefsirinden belli sayılara bölerek okuyabilirsiniz.

✔️ Ramazan ayında yapılan ibadetlere Rabbimiz kat kat mükafat veriyor.. Sadaka kutusu oluşturarak her gün çok az da olsa bir miktar sadaka atmak. Bayram sonrasında gereken yere ulaştırmak

✔️ Kaza namazınız varsa her gün en azından bir günlük kılmak.

✔️ Sahur vakti aynı zamanda seher vaktidir ve çok kıymetlidir.. Sahur yemeğinden önce iki rekat dahi olsa gece namazı kılmak ve bu alışkanlığı ramazan sonrasında da devam ettirmek..

✔️ Sahur berekettir. Hiç değilse su ve hurma ile bile olsa sahur etmek, sahursuz oruç tutmamak..

✔️ 11 ay boyunca yorulan midemizi, aç kaldığımız saatlerin acısını çıkarırcasına çok yiyerek yormak değil, az yiyerek dinlendirmek. Hatta tek çeşit yemeye özen göstermek

✔️ İftar davetlerin olmadığı bu Ramazan’da sılayı rahim ziyaretini ihmal etmemek. Nasıl mı? Elbette telefonla arayarak hal hatır sorarak. Unutulmamalıdır ki; sılayı rahim Allah’ın en sevdiği amellerdendir.

✔️ Kadir gecesi gibi kıymetli bir zamanı içerisinde barındıran ramazan ayının son on gününü daha fazla ibadet ederek değerlendirmek.

✔️ Boş kaldığımız her an dilimizi istiğfar, yani “estagfirullah el aziym” ve “La ilâhe illallah”zikri ile meşgul etmek.

✔️ Peygamber Efendimiz(S.A.V) “Dua ibadetin özüdür” buyurmuştur. Bol bol dua etmek. Tüm isteklerimizi Allah’a arz etmek..

✔️ Salavat okumak çok faziletlidir. Bol bol salavat çekmek .

Biz yetişkinler için ramazanı değerlendirmek oldukça önemlidir. Peki çocuklar? Onlara da ramazan ayını hissetirmek, hafızalarında güzel anılar ve kalplerinde hoş duygular bırakmak son derece önem arz etmektedir. Hatırlarsanız her birimiz çocuklukta gittiğimiz teravihleri, yarı uyur yarı uyanık yediğimiz sahur yemeklerini nasıl mutlu hatırlıyoruz. İşte çocuklarımızın belleklerinde ramazanı böyle güzel hatırlatmaları için fırsat varken kolları sıvayalım.

ÇOCUKLARIMIZA RAMAZANI NASIL HİSSETTİREBİLİRİZ?

✔️ Ramazanda evinizin bir köşesini süsleyebilirsiniz.

✔️ Her güne minikte olsa bir hediye hazırlayabilirsiniz

✔️ Teravih namazını, değilse bir vakit namazını cemaat halinde kılabilirsiniz.

✔️ Sahur menüsüne onların sevecekleri yiyecekler ekleyebilirsiniz.

✔️ 30 zarfın içerisine oyunlar yazarak, her gün birini açıp içinden çıkan oyunu oynayabilirsiniz.

✔️ Onlara özel tesbih veya dijital zikirmatiklerle salavat çekme yarışı yapabilir, kazanana hediye takdim edebilirsiniz..

Bu Ramazan’ı da her Ramazan olduğu gibi en iyi şekilde geçirmeye gayret ve niyet edelim. Unutmayalım ki; her Ramazan biriciktir ve bir daha gelmeyecektir. Amel defterimize en güzel Ramazan olarak yazılması, Ramazan’ın sonunda ise affedilmiş olarak bayrama erişmeyi dileyelim. İşte o zaman kutlu olur Ramazan.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
En Yeniler