Su tasarrufu için alınabilecek önlemler nelerdir? Su tüketimini azaltmak için bireysel olarak neler yapabiliriz?

Su tasarrufu için alınabilecek önlemler nelerdir? Su tüketimini azaltmak için bireysel olarak neler yapabiliriz?
Son zamanlarda yağış oranının düşmesi ile barajlarda doluluk oranının hızlı bir şekilde azaldığını üzülerek gözlemliyoruz. Uzmanlar, İstanbul başta olmak üzere bir çok ilimizde barajların doluluk oranının düştüğünü açıklarken, bu duruma çözümler üretmek için çeşitli arayışa girmekteler. Peki evlerde biz bunun farkında mıyız? Daha az su tüketmek adına üzerimize düşen görevler yok mu?

Son 10 yılın en yağışsız kışını geçirdiğimiz ve ülke olarak susuzluk gerçeğiyle yüzleşmekten korktuğumuz, özellikle evde olduğumuz ve sık sık el yıkama kuralını gündemimizden düşürmediğimiz bu günlerde ,her birimiz kişisel olarak üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirmekle mükellefiz. 

PEKİ SUYU İDARELİ KULLANMAK ADINA ATILABİLECEK, GÖRÜNTÜDE KÜÇÜK, RESMİN BÜTÜNÜNE BAKINCA OLDUKÇA BÜYÜK OLAN BU ADIMLAR NELERDİR?

Sizlere fikir olması açısından maddeler halinde sıraladık.

  • Duş alırken suyun ısınmasını, suyu boşa akıtarak değil, bir kovaya doldurarak bekletin, daha sonra bu suyu temizlikte kullanın.
  • Haşladığınız yumurtaların suyunu çiçek sulamada kullanın. Bu aynı zamanda çiçeklerin bakımı için de oldukça faydalıdır.
  • Diş fırçalarken, traş olurken musluğu  kapatın.
  • Sifon kullanımı her ne kadar kolaylık gibi görünse de, fazlasıyla su tüketimine sebep olur. Bir sifon kullanımının tek başına dokuz litre su aldığını düşünürsek, bir günde 3 kez tuvalete girdiğinizde neredeyse 27 litre su tüketiliyor. Bunun yerine belki bir maşrafa yardımıyla az miktarda su kullanabilirsiniz.
  • Bardaklarda kalan içilmemiş sularla çiçeklerinizi sulayabilirsiniz.
  • Bulaşık makinesi bir yıkamada 12 litre su harcarken, makineyi dolduran bu bulaşıkları elle yıkadığınızda yaklaşık 100 litre su kullanılmış oluyor. Bundan dolayı bulaşıkları mümkün olduğunca elde yıkamaya gayret gösterin ya da makine tam dolmadan çalıştırmayın.
  • Aynı şekilde çamaşır makinesi kullanırken tam dolduğundan emin olun. 
  • Yeşillik, sebze ve meyvelerimizi musluk altında değil, suyu bir kaba doldurarak ,kabın içerisinde yıkayın. Hatta içerisine sirke de atarak yıkamayı daha etkin yapmış olursunuz.
  • Duş alırken suyun atında geçirilen süreyi azaltın.
  • Eğer evinizde bozuk musluk varsa, tamir edin, bu büyük oranda su tasarrufu yapılmasını sağlar. Çünkü  minik damlalar tonlarca su demektir.

Unutmayalım; Boşa akıttığımız her bir su damlasında, yeryüzünde ki bütün canlıların hakkı vardır.  

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
En Yeniler