Pratik bilgiler: Yumurtanın taze olup olmadığını nasıl anlarız?

Pratik bilgiler: Yumurtanın taze olup olmadığını nasıl anlarız?
Aldığınız yumurtaların tazeliğinden şüphe mi ediyorsunuz? İşte size yumurtanın taze olup olmadığını anlamak için kullanabileceğiniz yöntemler...

Dolaptaki yumurtalarınızı ne kadar zaman önce aldığınızı mı hatırlamıyorsunuz?

Ya da son kullanma tarihi geçmiş bir karton yumurtanız mı var? Kartondaki son kullanma tarihi, bitmesine rağmen, bazen yumurtalar o tarihten sonra taze kalır.Yumurtalarınızın hala kullanıma uygun olup olmadığını test etmek için denenmiş ve doğru yöntemi biliyor musunuz?

Yumurtaların Tazeliğini Test Etme

  • Yumurtayı bir kase suya koyun.
  • Yumurta kasenin dibinde yan yatarsa, hala oldukça tazedir.
  • Yumurta kasenin dibinde dik duruyorsa, yine de yemekte sorun yoktur, ancak çok yakında yenmeli veya çok haşlanmalıdır.
  • Yumurta tepeye çıkarsa, başlangıç ​​zamanı geçmiş demektir ve yemek için uygun değildir.

Neden bu yöntem doğrudur?

Yumurta kabukları çok gözeneklidir. Zamanla hava kabuktan yumurtanın içine geçer ve kabuğa daha fazla hava girdikçe raf ömrü kısalır. Ayrıca, kabuğa ne kadar çok hava girerse, yumurta o kadar yüzer hale gelir.

Peki başka yöntemler yok mu?

Şüphe duyduğunuzda, yumurtalarınızın iyi mi yoksa kötü mü olduğunu belirlemek için kullanabileceğiniz birkaç yöntem daha vardır.

Son Kullanma Tarihini Kontrol Edin

Bir yumurta kartonu üzerindeki "satış tarihi", son kullanma tarihi veya "paketleme tarihini" kontrol etmek, yumurtanın hala iyi olup olmadığını size söyleyebilir. Ancak bir yumurtanın tarihini geçmiş olması her zaman onun bozulduğu anlamına gelmez.

Koklama Testi Yapın

Koklama testi, bir yumurtanın bozulup bozulmadığını anlamanın en eski, en basit ve en güvenilir yöntemidir.Yumurtalarınızın “son satış” tarihinin veya son kullanma tarihinin geçmiş olduğunu fark ederseniz, basit bir koklama ile hala iyi olup olmadıklarını anlayabilirsiniz.Bozulmuş yumurtalar, çiğ veya pişmiş olsun, çok kötü bir koku yayar.Eğer koku almıyorsanız, yumurtayı temiz bir tabağa kırın ve koklayın.Kokan bir şey olursa, yumurtayı direk atın.Herhangi bir koku yoksa, bu yumurtanın kullanımının hala güvenli olduğuna dair iyi bir işarettir

Görsel İnceleme

Burnunuza ek olarak, gözleriniz de bir yumurtanın iyi mi yoksa kötü mü olduğunu söyleyebilir.Yumurta hala kabuğundayken, kabuğun çatlak, sümüksü veya pudralı olup olmadığını kontrol edin.Zayıflık veya çatlaklar bakteri varlığını gösterebilirken, kabuktaki tozumsu görünüm küfü gösterebilir.Kabuk kuru ve hasarsız görünüyorsa, kullanmadan önce yumurtayı temiz bir tabağa kırın. Bakteriyel büyümeyi gösterebileceğinden, yumurta sarısında veya beyazlarda pembe, mavi, yeşil veya siyah renk değişikliği olup olmadığına bakın.Herhangi bir renk değişikliği belirtisi fark ederseniz, yumurtayı atın ve yeni bir yumurtayı test etmeden önce kabı sıcak sabunlu suyla yıkayın.

Ayrıca yumurtanın beyazlarının veya sarısının akıp akmadığını da kontrol edebilirsiniz. Bu, yumurtanın daha eski olduğunun ve kalitesinin düştüğünün bir göstergesidir. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
En Yeniler