KML tedavisinde başarı oranı yüzde 90

KML tedavisinde başarı oranı yüzde 90
Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Fevzi Altuntaş, "22 Eylül Uluslararası KML Günü" vesilesiyle bir açıklama yaptı.

Prof. Dr. Fevzi Altuntaş, Kemik İliği Lösemisi (KML) hakkında bilgi verirken, KML'nin kemik iliğinin aşırı miktarda lökosit üretmesi sonucu gelişen yavaş ilerleyen bir kanser türü olduğunu ve erişkinler arasında lösemilerin %15-20'sini oluşturduğunu vurguladı. Hastalığın yıllık görülme sıklığının 100 binde 2 olduğunu belirten Altuntaş, bu hastalığın genellikle 50 yaş ve üzeri yetişkinlerde daha sık görüldüğünü ifade etti.

Fevzi Altuntaş
Fevzi Altuntaş

KML'nin belirtilerine dikkat çeken Prof. Dr. Altuntaş, hastalığın genellikle belirti vermeden ilerlediğini ve tanının tesadüfen yapılan muayene veya tetkikler sırasında konulabileceğini söyledi. Hastalığın en yaygın belirtilerinin halsizlik, nefes darlığı, soluk cilt, karın ağrısı, dalak büyümesi, gece terlemeleri, kilo kaybı ve iştahsızlık olduğunu açıkladı.

Tedavi konusunda ise Prof. Dr. Altuntaş, günümüzde KML'nin yüzde 90'ın üzerinde başarı elde edilebildiğini belirtti. Yeni tedavi seçenekleri sayesinde hastaların normal bir yaşam sürdürebildiğini ve kök hücre naklinin artık nadiren gerektiğini söyledi. KML hastalarının düzenli olarak ilaçlarını kullanmalarının tedaviye uyum açısından kritik olduğunu vurguladı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
En Yeniler